За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Спорт

Хто ж, як не вона?!

№61—62 (11405—11406) // 01 августа 2024 г.
Хто ж, як не вона?!

На спортивних аренах Парижа набирають оберти XXXIII літні Олімпійські ігри

Перші дні Олімпіади склалися для українських атлетів не вдалим чином. Новини зі столиці Франції радощів не приносили. Лише третього дня Ігор на п’єдестал пошани зійшла наша співвітчизниця. Нею стала та, на кого ми покладали особливі надії, — Ольга Харлан.

Уродженка Миколаєва — найтитулованіша наша фехтувальниця. Шестиразова чемпіонка світу, восьмиразова — Європи, дворазова — Європейських ігор, вона у складі збірної України з фехтування на шаблях у 2008 році у Пекіні виграла золоту медаль, а 2016-го у Ріо-де-Жанейро — срібну. Крім того, в її активі було дві особисті «бронзи». На кого нам було сподіватися, якщо не на неї?!

І Ольга не підвела.

Послідовно перемігши японку Сіхомі Фукусіму (15:9), Анну Башту з Азербайджану (15:6) та Ганну Мартон з Угорщини (15:7), Харлан пробилася до півфіналу, в якому змушена була поступитися француженці Сарі Бальцер (7:15). Бій за «бронзу» із Чон Себін із Південної Кореї склався драматично. Українка спочатку серйозно відставала (5:11), проте потім видала чудову серію та вирівняла становище (11:11). За рахунку 14:14 все вирішив переможний укол Ольги — 15:14 та бронзова олімпійська медаль, п’ята у кар’єрі!

У прямому ефірі Харлан не стримала сліз та емоцій, прокричавши: «Ненько, рідна, це для тебе!». Трохи згодом бронзова медалістка Парижа прокоментувала свій виступ не менш емоційно: «Що я відчуваю зараз? Не можу пояснити. Я просто радію, радію за нашу країну. Радію, що принесла якусь добру новину для хлопців на передовій. Зараз плакатиму... Хлопчики та дівчата, які нас захищають, це для вас у першу чергу. Присвячую всім тим атлетам, хто не зміг сюди приїхати, котрі були безжалісно вбиті. Також присвячую цю медаль своїй родині. Шкода, що дідусь та бабуся не зуміли це побачити, вони померли рік тому. Упевнена, що вони мною пишаються. П’ята моя медаль. Я просто у шоці. Хочу просто тренеру на вухо крикнути: п’ята медаль! Дякую всім хлопцям, які нас захищають. Ми завжди думаємо про вас та пам’ятаємо. Усі, хто нас захищає, — герої. Вони завжди у моєму серці, і ця медаль для них. Ця медаль особлива. Так, я вже 5 разів брала медалі на Олімпіаді. Але ці 2,5 роки були дуже важкими та трагічними для нашої країни. Яка б медаль не була, вона для мене золота. Бо за тих умов, враховуючи те, де зараз знаходиться наша країна, через що ми проходимо, через що проходить кожен спортсмен, який тут представляє нашу країну... Це не передати просто. Це дуже важко. Не знаю, що я зробила. Це просто не передати. Я присвячую це всій Україні, друзі, це вам. Де взяла сили на камбек із кореянкою? Я українка. У нас є сили, у нас завжди будуть сили. Ми завжди будемо боротися».

Одеситки, на жаль, не змогли пробитися до 1/8 фіналу. Аліна Комащук поступилася Хайон Джон з Південної Кореї (8:15), а Олена Кравацька після перемоги над Саусьєн Бодіаф з Алжиру (15:8) була в одному уколі від вікторії над чинною чемпіонкою світу Емуро Місакі з Японії — 14:15. На думку особистого тренера Олени Олександра Васютіна, тут не обійшлося без суддівського чинника. Тепер наші сподівання пов’язані із командним турніром.

А чемпіонкою Олімпіади з фехтування на шаблях стала француженка Манон Брюне, яка виграла у фіналі у своєї співвітчизниці Сари Бальцер — 15:12.

На жаль, «бронзою» Харлан досягнення українців у перші три дні Олімпіади обмежуються. П’ятими в стрибках у воду з 10-метрової вежі стали Олексій Середа та Кирило Болюх. Такого ж результату досягла чоловіча гімнастична команда.

Одеська тенісистка Даяна Ястремська здобула першу у своїй кар’єрі олімпійську перемогу, обігравши бразилійку Лаурі Піґоссі — 3:6, 7:5, 6:0. Однак у 1/16 фіналу наша землячка поступилася колумбійці Камілі Осоріо — 6:7, 4:6. Але на цьому історія Даяни у Парижі-2024 не закінчена. Об’єднавшись у пару з Мартою Костюк, Даяна продовжила виступи на Олімпіаді: український дует узяв гору над представницями Польщі Магдою Лінетт / Алісією Росольською — 6:4, 6:1.

Розчарували футболісти. Програвши в першому турі групового турніру збірній Іраку (1:2), вони одразу поставили себе у невигідне становище. Потім була вольова перемога над марокканцями (2:1), але для виходу в «play off» необхідно було перемагати аргентинців. Таке завдання виявилося нам не під силу — 0:2. Таким чином, боротьбу за нагороди Олімпіади продовжать збірні Марокко та Аргентини.

Юхим ОЧЕРЕТЬКО



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
11/09/2024
Щодня співробітники КП «Теплопостачання міста Одеси» проводять дефектацію (уточнення місця, обсягу пошкоджень) і відновний ремонт тепломереж...
11/09/2024
Компанія Apple провела презентацію нової лінійки смартфонів iPhone 16 з технологією штучного інтелекту, годинника Apple Watch Series 10 та нових навушників...
11/09/2024
Погода в Одесі 13—18 вересня
04/09/2024
На 6 вересня скликано пленарне засідання 23-ї сесії облради, з цього приводу видано розпорядження Григорія Диденка...
Все новости



Архив номеров
сентябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.040