За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Спорт

Роз’яснення щодо нових обмежувальних заходiв

№38—39 (10885—10886) // 09 апреля 2020 г.
Роз’яснення щодо нових обмежувальних заходiв

Прийнятi змiни до постанови №211, якими вводяться новi норми обмежувальних заходiв, викликали в українцiв безлiч запитань. Тому надаємо роз’яснення щодо найбiльш поширених запитань.

Чому запровадили правило носити з собою документи, що посвiдчують особу?

Наявнiсть у людини документiв дозволить перевiрити, чи не мусить вона бути на самоiзоляцiї або в обсервацiї. А також це дасть можливiсть органам правопорядку застосовувати адмiнiстративну вiдповiдальнiсть для порушникiв правил карантину.

Чи можна ходити по вулицi без маски?

В постановi № 211 сказано, що в усiх громадських мiсцях ви маєте бути в масцi або респiраторi.

Громадське мiсце — частина будь-якої споруди, яка доступна або вiдкрита для населення, в тому числi за плату (пiд’їзди, пiдземнi переходи, стадiони; парки, сквери, дитячi майданчики, стадiони, зупинки громадського транспорту, лiфти, державнi установи, медичнi установи та iнше).

Але! Перелiк громадських мiсць може бути розширений органами мiсцевої влади. Наприклад, у м. Києвi до громадських мiсць вiдносяться також зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них; церкви та 50-метрова зона навколо них; заклади торгiвлi закритого i вiдкритого типiв, зокрема торговi ряди та ринки; кiнотеатри та прилегла до них територiя тощо.

Тому ми наполегливо рекомендуємо перебувати на вулицi в масцi, оскiльки у будь-який момент можете опинитись на територiї, яка пiдпадає пiд визначення «громадське мiсце».

Навiщо запроваджується обов’язковий масковий режим?

Це потрiбно заради безпеки всiх нас. Враховуючи темпи розповсюдженя коронавiрусної хвороби, всi люди розглядаються як потенцiйно iнфiкованi. Ви можете не знати, що є переносником вiрусу, проте можете наражати на небезпеку iнших. Маска запобiгає можливому iнфiкуванню оточуючих. Коли маска на обличчi, тодi видiлення бiологiчного матерiалу, який може мiстити збудник, зменшується.

Яка вiдповiдальнiсть за порушення правил карантину? Чи можуть мене оштрафувати за похiд в парк чи вiдсутнiсть маски?

Можуть. За порушення правил карантину — штраф вiд 17 тис. грн. до 34 тис. грн. А якщо ви порушуєте санiтарнi правила та норми щодо запобiгання iнфекцiйним захворюванням, може бути й кримiнальна вiдповiдальнiсть.

Чи закривають церкви на перiод карантину?

Уряд не закриває церкви, проте масовi та релiгiйнi заходи забороненi. Ми закликаємо всiх українцiв залишатися вдома на перiод карантину.

Хто контролюватиме дотримання заходiв карантину? Чи буде полiцiя стояти на входах в парки?

Контроль за дотриманням правил карантину в публiчних мiсцях буде здiйснювати МВС та Нацгвардiя.

Чи можна ходити по вулицi втрьох?

Вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток — супроводження дiтей незалежно вiд їх кiлькостi.

В якому випадку людям старше 60 рокiв можна тепер виходити на вулицю?

Люди старше 60 рокiв поки що мають сидiти вдома. Вони вiдносяться до групи пiдвищеного ризику, вiдтак — потребують самоiзоляцiї. Що це означає? По-перше, вони мають перебувати у визначеному ними мiсцi самоiзоляцiї. По-друге, утримуватися вiд контакту з iншими особами, крiм тих, з якими вони спiльно проживають.

А якщо вони не мають близьких людей молодшого вiку, якi можуть про них пiклуватися?

Люди, що знаходяться на самоiзоляцiї (крiм хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено вiдвiдувати магазини та iншi мiсця торгiвлi, якi розмiщенi на вiдстанi не бiльше нiж 2 кiлометри вiд мiсця самоiзоляцiї. Цi люди мають дотримуватися масочного режиму.

Окрiм того, Уряд доручив обласним державним адмiнiстрацiям вжити додаткових заходiв до виявлення та обслуговування одиноких осiб та осiб, якi одиноко проживають, серед громадян похилого вiку, осiб з iнвалiднiстю, осiб, якi перебувають на самоiзоляцiї, та органiзувати належний соцiальний супровiд.

Чи можна буде гуляти навколо будинку?

Це не заборонено, але дiють iншi обмеження: не можна пересуватися групами бiльше двох осiб та ходити в парки/сквери, зони вiдпочинку тощо.

Чи дозволено виходити на вулицю з дiтьми? Чи можна дiтям молодше 14 рокiв виходити самим на вулицю?

Дiтям до 14 рокiв рекомендовано виходити на вулицю тiльки у супроводi батькiв чи опiкунiв. В постановi № 211 вказано, що дiтям не дозволено перебувати без супроводу тiльки в громадських мiсцях. Але! Як сказано вище, навiть пiд’їзд та територiя навколо вашого будинку можуть пiдпадати пiд визначення громадського мiсця. Тому рекомендуємо дiтям не покидати домiвку без супроводу дорослих.

Чи можна ходити в парк чи сквер?

Нi, вiдтепер — не можна. Вiдвiдування паркiв, скверiв, зон вiдпочинку, лiсопаркових та прибережних зон забороняється. Це дозволяється лише у випадку, якщо вам потрiбно вигуляти домашню тварину або через службову необхiднiсть.

Як тепер вигулювати домашнiх тварин?

Як i ранiше, ви можете вигулювати домашнiх тварин, проте не бiльше нiж вдвох. Вигул домашнiх тварин в парках та скверах дозволяється лише однiєю людиною.

Коли дiти знову пiдуть у школу?

Заходи карантину наразi дiють до 24 квiтня, а тому всi освiтнi заклади переведенi в онлайн. З iнiцiативи Президента починає працювати проект «Всеукраїнська школа онлайн». Старт трансляцiї — 6 квiтня.

Чи правда, що магазини, банки та аптеки мають забезпечувати вiдвiдувачiв масками або респiраторами?

Нi, це неправда. Установи та магазини, робота яких дозволена у перiод карантину, мають лише контролювати, щоб вiдвiдувачi перебували у будiвлях та на територiї закладiв виключно в масках та респiраторах. Обов’язок забезпечення себе масками покладається на вiдвiдувачiв.

Дотримуйтесь рекомендацiй та будьте здоровi!



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.027