За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Єднаємось навколо мови

№73—74 (11417—11418) // 12 сентября 2024 г.
Єднаємось навколо мови

Цими днями в Одесі урочисто проходить підбиття підсумків та нагородження лауреатів загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання», який проводить Одеська регіональна організація Національної спілки журналістів України (ОРО НСЖУ) на чолі з головою правління ОРО НСЖУ Юрієм Работіним.

Проводить вже у 25-й раз! Тож конкурс у цьому році — ювілейний.

За словами Юрія Работіна, за 25 років у творчому змаганні, яке внесло свій вклад в збереження української мови, як нашої національної ідентичності, в єднання українського суспільства, сприяло розвитку культури, появі нових талантів, збагаченню духовної скарбниці українців, взяло участь понад 25 тисяч осіб.

А зараз, в умовах повномасштабної війни, загальнонаціональний конкурс «Українська мова — мова єднання» довів, що мова стала зброєю, символом єднання і міцності українського народу в боротьбі проти російського агресора. Адже фашисти XXI сторіччя намагалися знищити нашу державність, насамперед, через знищення української мови.

— Цього року кількість робіт збільшилася практично в усіх номінаціях, — розповідає голова конкурсу Юрій Работін. — Так, в номінації «Рубежі подвигу і безсмертя» визначено 40 лауреатів, в номінації «Квітни, мова наша рідна» — 24 лауреата, в номінації «На видноті всього світу» — 28, «Пошук. Істина. Наука» — 24 лауреата, а в «дитячий» номінації «Первоцвіт» — 21 лауреат. Також нагородами конкурсу відзначимо 49 засобів масової інформації. Думаю, цікавим є той факт, що вік учасників конкурсу — від 7 до 90 років. Наприклад, лауреатами цього року стали учні 2-А класу школи-ліцею міста Ананьєва, це північ Одещини. Роботи оргкомітет отримував практично з усіх куточків України, а також від українців, які були вимушені виїхати з країни, але вони зберігають рідну мову, приймаючи участь в культурному і духовному житті Батьківщини.

Юрій Работін
Юрій Работін

За словами Юрія Работіна, члени оргкомітету навіть в умовах війни побували в багатьох містах України, там проходили виїзні засідання. Крім того, цього року народився міжнародний проєкт за участю Чернівецької обласної організації Національної спілки письменників України (голова — Василь Джуран) та загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання» за участі авторів із України, США, Іспанії та Молдови, в рамках якого була випущена серія листівок-присвят до 25-річчя заснування конкурсу. Ці листівки-присвяти із травня презентуються по всій країні.

І ще новина. 6 червня, на День журналіста України, на відкритому засіданні оргкомітету було прийнято рішення, що віднині загальноукраїнський конкурс «Українська мова — мова єднання» буде носити ім’я багаторічного співголови конкурсу, письменника, вченого, громадського діяча, Героя України Івана Михайловича Дзюби.

«Велика заслуга організаторів конкурсу, що 25 років тому вони усвідомили: українська мова — це той оберіг, який гуртує і єднає українців. І саме з цим переконанням 25 років проводиться цей масштабний захід. Бажаю учасникам і організаторам конкурсу плідної роботи, успіхів та досягнення поставленої мети! Слава Україні!» — написав у своєму вітанні організаторам і учасникам загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання» голова Державного комітету телебачення та радіомовлення України, заслужений журналіст України Олег Наливайко.

Про те, як пройшли урочистості, читайте у наступному номері газети.

Олег Суслов



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
11/09/2024
Щодня співробітники КП «Теплопостачання міста Одеси» проводять дефектацію (уточнення місця, обсягу пошкоджень) і відновний ремонт тепломереж...
11/09/2024
Компанія Apple провела презентацію нової лінійки смартфонів iPhone 16 з технологією штучного інтелекту, годинника Apple Watch Series 10 та нових навушників...
11/09/2024
Погода в Одесі 13—18 вересня
04/09/2024
На 6 вересня скликано пленарне засідання 23-ї сесії облради, з цього приводу видано розпорядження Григорія Диденка...
Все новости



Архив номеров
сентябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.032