За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

«Це Доброслав, друзі!»

№43—44 (11387—11388) // 30 мая 2024 г.
Фонтан-книга «Шевченкове слово, закарбоване у віках»

Так починає кожний допис на своїй сторінці доброславський селищний голова Людмила Прокопечко. І немає більш ефективного промоутера невеличкого містечка, яке прагне стати най-красивішим, найкомфортнішим, найгостиннішим і цих «най-» ще багато.

У Міжнародний день парків тут зустрічали гостей промотуру «Відкрий Доброслав», учасниками якого були і журналісти нашої газети.

Перш ніж показати туристичні принади Доброслава, у якому створено 17 унікальних парків та скверів, керівник громади запропонувала панельну дискусію, під час якої обговорили проблеми та перспективи розвитку туризму в Одеському регіоні. Чи на часі ця тема, адже війна? На часі! — впевнена Людмила Прокопечко, і запропонувала висловитись учасникам дискусії.

— В Одеському районі 22 громади, 116 населених пунктів, і маємо багато цікавих локацій, — розповів голова Одеської районної ради Виталій Барвіненко. — Сфера дозвілля і відпочинку наших громадян — це один із факторів психологічного розвантаження. Внутрішній туризм — тренд, який у наступні роки буде розвиватися. Всім — громадянам, військовим, дітям треба надати можливість відновитися у стресовій ситуації. Доброславська громада має досвід створення цікавих локацій з нуля зусиллями ініціативних людей. Це взірець для інших громад.

Людмила Прокопечко — голова Доброславської селищної ради
Людмила Прокопечко — голова Доброславської селищної ради

— Розвиток — завжди на часі, — зауважила в.о. першого заступника начальника Одеської районної військової адміністрації Олена Захарченко-Нетужилова. — З початку повномасштабного вторгнення туризм майже зупинився, а зараз набирає обертів. Необхідно створювати нові локації, щоб люди хотіли приїхати в Болград, Доброслав, Біляївку… Громадам, владі важливо співпрацювати, створювати нові проєкти, які після війни можуть бути цікавими інвесторам. А екологічний туризм взагалі спонукає берегти країну, дбати про екологію, до того ж це вимога ЄС.

За словами начальника управління туризму департаменту фізичної культури, спорту та туризму Одеської ОВА Анжеліки Легези, з початком війни туристичний збір зменшився у 7 разів, а за 4 місяці цього року вже перевищив надходження за 2022 рік. Важливе повідомлення: департамент розробив програму розвитку туризму в Одеській області на 2024—2026 роки, проєкт розміщений на сайті ОВА, і можна вносити пропозиції.

Цікаво було почути думку представниці туристичної галузі Галини Свиридової:

Дубай-парк
Дубай-парк

— Коли ми починали працювати з Доброславом, туристи питали: «Що ми будемо робити в тому Доброславі?», а їхали звідси у захваті. Завдяки ентузіазму, бажанню зробити своє містечко найкращим, тут з’явилася така кількість парків, що їх важко показати за один візит!

За досвідом приїхав у Доброслав голова Болградської територіальної громади Сергій Димитрієв, якому також є про що розповісти і що показати по темі цікавинок. Ми, журналісти, маємо надію на запрошення у Болград, тоді і розповімо читачам про них. Голови громад підписали меморандум про міжмуніципальне співробітництво.

А потім було ознайомлення учасників промотуру з туристичними принадами Доброслава. Супроводжувала екскурсію начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Доброславської селищної ради Ірина Матяр. Відвідали ретро-дворик «Прованс», побували на чайній церемонії в Японському саду, скуштували трояндового лікеру в парку «Тракія», завітали в гості до Аладдіна та принцеси Жасмін в Дубай-парку, зустрілися з геніальним Сальвадором Далі, загадали бажання в Парку закоханих сердець, послухали чарівну сопілку Лукаша та зустріли прекрасну Мавку в парку «Лісова пісня». Світлини нашого фотокореспондента дадуть вам уяву про містечко парків неподалік від мегаполісу, роздивляйтесь, але варто приїхати і побачити цю рукотворну красу на власні очі.

Арт-об’єкт «Українське сонце на Алеї дружби»
Арт-об’єкт «Українське сонце на Алеї дружби»

Важко було повірити Людмилі Прокопечко, яка майже на кожній локації промовляла: тут був смітник, а тут суцільне болото. Ініціатива і руки доброславців здатні на дива.

— Років п’ять тому ми почали розвивати туристичний напрямок, хотіли бути чимось цікавими, щоб потім наповнювати бюджет, — розповідає голова громади. — У нас немає великих підприємств на території, доступу до моря і навіть — до лиману. Але ж став привабливим Дубай у пустелі. Ми, звичайно, не Дубай, але два роки війни — а до нас приїздять туристи. Так, ще немає готелю, недостатньо місць харчування, не завершені дуже цікаві проєкти, такі, як «Дубай-парк», «Трояндова феєрія», «Доброславська рив’єра». До них є цікавість у закордонних інвесторів. Вже зараз парки відвідують військові, вимушено переміщені особи, діти. Відволікаються, відпочивають, набираються вражень. Розумію, допомога ЗСУ — на першому місці, і ми це робимо, більше 70 мільйонів гривень перерахували на підтримку військових, щотижня — волонтерська допомога. Але треба думати і про те, що громада має розвиватися, заробляти кошти.

Людмила Прокопечко невтомна щодо презентації громади на всіх рівнях і в різних країнах. Саме їй шейх з Дубая обіцяв допомогти в облаштуванні «Дубай-парку», а інвестори з Нідерландів найближчим часом готові на онлайн-конференціі обговорювати свою участь у проєкті «Трояндової феєрії».

Учасників промотуру вітає Доброслав
Учасників промотуру вітає Доброслав

Міжнародний день парків на окремому шматочку української землі вдався на славу. Скоро, зовсім скоро ми вручимо жителям громади колективну нагороду редакційного конкурсу «Люди справи» за підсумками 2023 року. Чомусь хочеться, щоб ця подія відбулась в одному з доброславських парків.

Дора Дукова. Фото Олега Владимирскького



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/07/2024
На замовлення військових Одеса придбала й передала потужний евакуатор HOWO з колісною формулою 6x4...
24/07/2024
Гаряча фаза війни може закінчитися до кінця року. Таку гучну заяву зробив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю для BBC...
24/07/2024
Черговий грант виграла громада Доброслава і стала учасником проєкту «Стійкі та інклюзивні громади в Україні» в рамках програми реінтеграції ветеранів від МОМ...
17/07/2024
В Одеській області посівні площі кавунів збільшилися на 108,7%, а посівні площі динь — на 111,1% порівняно з минулим роком, повідомив департамент аграрної політики та продовольства Одеської ОВА...
Все новости



Архив номеров
июль 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.053