За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Розробку містобудівної документації для територіальних громад одещини обговорено на засіданні колегії

№141—142 (11131—11132) // 16 декабря 2021 г.
Розробку містобудівної документації для територіальних громад одещини обговорено на засіданні колегії

Одним з питань порядку денного чергового засідання колегії Одеської облдержадміністрації, яке у режимі онлайн провів голова ОДА Сергій Гриневецький, став поточний стан готовності та якості містобудівної документації у територіальних громадах регіону. Із зазначеного питання доповіла начальник управління з питань містобудування та архітектури ОДА, головний архітектор Одеської області Надія Бєлєнко.

«Основними завданнями управління є забезпечення реалізації державної політики у сфері містобудівної діяльності на території Одеської області, проведення аналізу стану містобудування на території області, координація діяльності суб’єктів містобудування щодо комплексного розвитку територій, забудови населених пунктів на території області. При цьому одним з пріоритетних напрямків є забезпечення населених пунктів відповідною містобудівною документацією місцевого рівня. В області діє «Регіональна комплексна програма з утворення (оновлення) містобудівної документації територій та містобудівного кадастру на 2019–2021 роки», яку було затверджено рішенням Одеської обласної ради. Виготовлення та актуалізація картографічної основи в цифровій формі як просторово орієнтованої інформації виконується в державній системі координат УСК-2000. Виготовлення містобудівної документації та топографо-геодезичної зйомки забезпечується на основі співфінансування з відповідних місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законом. На сьогодні із 1174 населених пунктів Одещини генеральними планами забезпечено 801 населений пункт (68%)», — зазначила Надія Бєлєнко.

Головний архітектор Одеської області вказала на актуальну проблему декількарічного недофінансування по зазначеній Програмі, що у значній мірі вплинуло на кількість розроблених генеральних планів населених пунктів. Також гальмування цього процесу було обумовлено внесенням змін до низки законів України, у тому числі до тих, що регламентують містобудівну діяльність: було введено новий вид містобудівної документації місцевого рівня (комплексний план просторового розвитку території територіальної громади), що водночас є земельною документацією та розробляється з обов’язковою наявністю генерального плану адміністративного центру територіальної громади.

На разі в Одеській області рішення про розроблення комплексних планів прийняті тільки в Красносільській, Курісовській, Теплицькій сільських, Авангардівській селищній, Кодимській та Южненській міських територіальних громадах.

Управлінням підготовлено проєкт «Програми із забезпечення територіальних громад Одеської області містобудівною документацією з просторового розвитку територій на 2022–2025 роки», яка спрямована на забезпечення сталого розвитку територіальних громад з дотриманням принципу збалансованості державних, громадських та приватних інтересів.

Окремо Надія Бєлєнко зазначила, що за останні 3 роки було розглянуто 200 проєктів генеральних планів населених пунктів, а на геопорталі містобудівного кадастру управління (створено у 2019 році) вже розміщено 805 генеральних планів.

«Хочу звернути увагу, що земельні ресурси є ключовим фактором розвитку територіальних громад, а їх ефективне використання на користь громади є ключовою функцією органів місцевого самоврядування. Комплексний план просторового розвитку є основним документом, що узгоджує всі рішення, впорядковує земельні відносини, об’єднує всю містобудівну документацію та одночасно є документом стратегічного розвитку. Таким чином, без якісно розробленого та ретельно прорахованого комплексного плану, із планом зонування в його складі, територіальні громади не зможуть ані використовувати земельні ресурси, ані узгоджувати рішення щодо планування окремих частин своїх територій, ані надавати у власність та у право користування земельні ділянки. Тож вважаємо, що початок розроблення комплексного плану для кожної території є необхідним стратегічним кроком, без якого про перспективний розвиток територіальної громади не може йти мови», — наголосила Надія Бєлєнко, звертаючись до представників органів місцевого самоврядування Одещини та закликала їх до прискорення процесу розробки належної містобудівної документації.



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
27/03/2024
В Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені О. В. Блещунова (вулиця Польська,19) відкривається виставка «Драм — біль та пам’ять Маріуполя»...
27/03/2024
В этом году в Одессе запланировано создание и на-несение почти 25 километров велодорожек и велополос...
27/03/2024
Президент Владимир Зеленский издал указ об увольнении Алексея Данилова с должности секретаря Совета национальной безопасности и обороны Украины...
27/03/2024
В Авангардівській громаді, яку очолює лауреат редакційного конкурсу «Люди справи» Сергій Хрустовський, днями відбулася знакова освітянська подія...
Все новости



Архив номеров
март 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.029