За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Арсеній Яценюк: «У конфлікті між Міністерством фінансів і Міністерством освіти і науки я стою на боці Міносвіти»

№149—150 (10067—10068) // 09 октября 2014 г.
Арсеній Яценюк

Уряд продовжує обговорення вже розпочатої системної реформи освіти. Впроваджується  новий проєвропейський Закон «Про вищу освіту», на черзі базовий закон «Про освіту», що охопить всі її ланки: дошкілля, загальну середню освіту, професійну та освіту дорослих.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк напередодні Дня працівника освіти відвідав Київський університет ім. Бориса Грінченка, де мав неформальне спілкування зі студентами та співробітниками університету щодо актуальних питань галузі. До обговорення долучились взірцеві вчителі, переможці конкурсу «Вчитель року».

«В чому у нас з вами проблема в освіті? – звернувся Арсеній Яценюк до присутніх. — Не в тому, що немає кому вчити. Ваш університет випускає чудових вчителів. Не в тому проблема, що немає кого вчити. Школи повні учнів, університети повні студентів. А проблема в тому, що немає за що вчити».

У цих умовах, які можна представити як конфлікт між Міністерством фінансів і Міністерством освіти і науки, Арсеній Яценюк, що зростав у сім’ї викладачів, залишається на боці Міністерства освіти. «Коли була дискусія в стінах уряду, що нам треба збільшити навантаження на вчителя, не підвищуючи заробітну платню, — розповідає він, — ця дискусія закінчиться тим, що ми ще втратимо більше молодих вчителів. Просто не будуть ходити працювати. Тому на часі — зміна системи і реформа системи оплати праці. Хто краще працює, той більше заробляє».

Глава уряду наголосив, що попри дуже складну ситуацію в країні уряд виплачує заробітні плати, в тому числі вчителям, і повністю покрив всі витрати на навчання.

«Не скажу, що це чудо, але це не так і мало», — каже Яценюк.

Цікаво, що у перших питаннях до Прем’єра вчителі не підіймають теми про ремонти шкіл чи класів, підвищення заробітної платні тощо. Вони запитують:

—  Як ми далі будемо захищати країну? Які кроки в цьому напрямку має зробити освіта?  

На цьому шляху Арсеній Яценюк вважає за необхідне негайно адаптувати навчальні плани та відповісти на виклики інформаційної війни якісним патріотичним вихованням в дошкільній освіті, середній та вищій школі.

—  Кожен обстріл української території російськими терористами коштує процент росту української економіки, — відповідає голова уряду. — Російські танки підуть, але є набагато сильніша зброя. Її використовують вже сьогодні, і вона надто ефективна – це інформаційна зброя

Він звернувся щодо вирішення цього питання до міністра освіти і науки та голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілії Гриневич. Вона, до речі, є розробником закону «Про вищу освіту», а зараз разом з Прем’єром очолює список «Народного Фронту».

«Наша зброя – це знання, патріотизм і український дух в кожному дитячому садку, в кожній школі і в кожному вузі», — додав голова уряду.

Арсеній Яценюк як один зі співавторів, нагадав, що вже ухвалений закон «Про вищу освіту», і наразі Кабінет Міністрів разом із викладачами має розробити законопроект, «який би концептуально змінив підходи в середній і дошкільній освіті»: «Вчителі, учні і батьки повинні відчути і зрозуміти мотивацію нової якості середньої освіти. Ми не можемо мати гарну надбудову вищої освіти, не маючи фундаменту».

Для стимулювання галузі, та залучення фахових викладачів, Арсеній Яценюк пропонує надавати пільгові кредити працівникам сфери освіти. За його словами, уряд і Національний банк України вже дискутує щодо соціального пакету для вчителя та держслужбовців.

«Нацбанк зараз не готовий до такої широкої програми, — каже Прем’єр. — Я ставлю часові рамки, коли стабілізується економічна ситуація в 2016 році, щоб запропонувати вчителям і значній частині найбільш важливих державних службовців такий соціальний пакет».

На думку Арсенія Яценюка, соцпакет має включати можливість взяти довгостроковий або безпроцентний кредит на придбання житла.

«Країна може творити звершення тільки тоді, коли є кому їх творити, — звернувся глава уряду до викладацького складу. — Коли є люди, які знають, які вміють, бажають, яких ви навчили, яким ви заклали основи знань і сформували в тому числі особистість кожного. Від вас залежить формування особистості українців».

Лілія Коваленко



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.030