За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Бібліотека — твоя синергія перемоги

№17—18 (11257—11258) // 02 марта 2023 г.
В Одеській ОУНБ імені М.С. Грушевського під час фестивалю української книги пам’яті Михайла Грушевського, вересень 2022 р.

Опираючись на власні напрацювання та досвід, дієву підтримку Міністерства культури та інформаційної політики України, сприяння команди Української бібліотечної асоціації, бібліотекарі проявили неймовірну стійкість, професіональну мобільність та спроможність до змін, змогли мобілізувати зусилля для допомоги громаді та разом долають наслідки війни.

В чому полягає місія бібліотек у цей період розкажемо на прикладі Одеської національної наукової бібліотеки (ОННБ) — організаційно-методичного, науково-бібліографічного та інформаційного центра для бібліотек півдня України і однієї з провідних бібліотечних установ країни.

У цей складний для науки час бібліотека продовжує виконувати наукові дослідження, сприяє розвитку науки та освіти. Свідчення тому — численні науково-комунікативні заходи міжнародного й всеукраїнського значення, організовані та проведені в ОННБ, зокрема науково-практичні конференції «Українська історична та культурна спадщина під час військової агресії РФ: досвід, виклики, загрози», «Голодомор-геноцид як чинник руйнації традиційної культури українців», «Пам’ятки писемності та культури: вивчення, збереження, популяризація», фаховий семінар «Національно-патріотичне виховання як чинник формування громадянської свідомості учнів засобами бібліотечної роботи», тренінг-практикум «Міжнародні бази повнотекстових електронних ресурсів колекцій книг і журналів», тренінг з ремонту та реставрації книжок «Комунікація під час воєнного стану та після» та ін.

Варто зазначити, що у складних умовах війни та невизначеності вкрай важливо для наукової та культурної спільноти підтримувати професійні та творчі зв’язки, мати нагоду для зустрічі, обміну ідеями, думками та досвідом. І саме бібліотеки стали тим простором зустрічей, територією співтворення та порозуміння, де народжуються ідеї, пишуться проєкти, проходять палкі дискусії та відзначаються успіхи. Фахівці бібліотек створюють умови для зустрічей з письменниками, консолідують творчих людей, сприяючи таким чином розвитку літератури та культури.

В Любашівській публічній бібліотеці, 2022 р.
В Любашівській публічній бібліотеці, 2022 р.

Через традиційні форми роботи — книжкові виставки, лекції, дискусії з істориками, політологами, громадськими діячами, публічними людьми, творчі зустрічі, презентації видань, майстер-класи, конкурси, виставки тощо — бібліотеки продовжують нести свою почесну місію у формуванні ціннісних орієнтирів особистості і суспільства, бути центрами культури, сприяти її розвитку, вихованню поваги до рідної мови та традицій.

Так, популярними серед читачів є публічні лекції з історії України відомих в Одесі істориків та діячів культури, що ініціювала ОУНБ ім. М. Грушевського. Бібліотека для юнацтва та молоді проводить цікаві івенти, зокрема флешмоб «Українська література підтримує!», мовно-літературний квест «Український дивограй» від гостей з Миколаєва.

Незважаючи на важкий та небезпечний час, Централізована бібліотечна система міста Одеси продовжує роботу. Цікавою є низка відеороликів, створених окремими філіями про роботу під час війни, яка так і називається «Робота бібліотеки під час війни». Важливо, що бібліотеки проводять інклюзивні заходи, зокрема, бiблioтека № 41 провела поетичний захід в iнтернатi № 93 для дiтей з вадами зору та ознайомила юних з поетичною творчістю сучасних поетів. Філія № 7 влаштовує презентації виставок малюнків своїх читачів. Бібліотека ім. Е. Багрицького проводить різноманітні майстер-класи та практикує казкотерапію у дитячій студії «Оле-Лукойє» з письменницею Ольгою Лісовиковою. В Центральній міській бібліотеці ім. Івана Франка пройшов майстер-клас для підвищення професійної майстерності бібліотекарів «Сторітеллінг, краєзнавство, письменство». Бібліотекарі філії № 13 у парку імені Т. Г. Шевченка провели виїзну зустріч з читачами, присвячену діяльності відомої французької жінки-модельєрки Коко Шанель.

У вересні 2022 року бібліотека № 2 ім. К. Паустовського відзначила 100-річний ювілей. Цього дня бібліотека приймала привітання від установ та колективів міста. Книгозбірня активно працює, ініціює та підтримує проєкти творчої спільноти міста. Тут проводяться нагородження лауреатів щорічної муніципальної премії ім. Паустовського, щомісячні засідання кают-компанії «Морська бібліотека Одеси», виставки галереї «Художник далекого плавання», Тигровий фестиваль, святкування пам’ятних дат тощо.

«Читаймо — і перемагаймо!». Під таким гаслом Арцизька міська публічна бібліотека працює в період війни, запрошуючи своїх читачів до бібліотеки. Тут можна почитати, пограти, поспілкуватись, забути про власні негаразди та покращити настрій, хоч на деякий час. Для маленьких читачів тут проходять майстер-класи з малювання та музичні вечори для молоді.

ОННБ щорічно реалізує близько 300 соціокультурних проєктів міжнародного, загальнодержавного та регіонального рівнів. На початку минулого року в ОННБ відбулися традиційні Різдвяні читання, присвячені 300-річчю від дня народження знакової постаті української історії та культури Григорія Сковороди. А завершила рік Сковороди урочиста подія — передача бібліотеці скульптури «Григорій Сковорода» та творча зустріч з її автором Олександром Князиком, скульптором, заслуженим художником України.

В Арцизькій міській публічній бібліотеці
В Арцизькій міській публічній бібліотеці

Традиційно новорічні свята стали приводом подарувати радість малечі, віру в те, що добро переможе зло, дати їм відчуття захищеності. У передсвяткові дні бібліотеки готують спеціальні святкові акції. ОННБ традиційно підготувала розмаїту програму «Книжковий дивосвіт», спрямовану на згуртування сімей, організацію змістовного відпочинку дітей та дорослих. У новорічні свята Одеська ЦМБС для дітей, бібліотека № 23 відкрила творчу майстерню «Чарівники гарного настрою» і провели заняття з виготовлення 3D аплікації.

У нинішніх умовах бібліотеки ефективно розвивають інформаційно-консультативну діяльність з правових, соціальних, психологічних питань, питань охорони здоров’я, створюючи тематичні колекції інформаційних ресурсів і залучаючи відповідних фахівців. Приміром, на початку 2022 року в ОННБ розпочав роботу Інформаційно-контактний центр для вимушених переселенців, тимчасово переміщених осіб та малозабезпечених категорій населення. В стінах бібліотеки відбуваються зустрічі з юристами з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо питань соціального захисту населення в умовах воєнного стану, знання і тлумачення нових законів, урегулювання правових відносин тощо. У Любашівській публічній бібліотеці працює пункт юридичних консультацій «Право на мир».

Особливу увагу бібліотеки приділяють внутрішньо переміщеним особам: пропонують різні послуги, можливість скористатись їнтернетом, зробити копію документів, отримати комфортне місце для роботи, відвідати курси іноземних мов тощо. Таким чином, бібліотеки надають підтримку у вирішенні життєво важливих питань й сприяють адаптації на новому місці людям, які через війну покинули свої домівки.

Більшість бібліотек зорієнтували свою діяльність на психологічну підтримку людей, і для більшості з них бібліотеки стали «аптеками для душі», місцем позитивних емоцій і гарного настрою. Бібліотеки Одещини впевнено реалізують засоби бібліотерапії: створюють бібліографічні рекомендаційні списки, роз’яснювальні статті, проводять тренінги, майстер-класи, арт-заняття. Приміром, у Любашівській публічній бібліотеці діє Центр психологічної допомоги. Аналогічний центр створено в Балтській публічній бібліотеці, де працюють фахові психологи та психотерапевти. Окрім того, Балтська публічна бібліотека організувала нову послугу «Бібліотечне укриття». Тут на всіх чекає: вільний доступ до інтернету, гарячий чай і доброзичливе спілкування, різноманітні настільні та інтерактивні ігри, фільми, мультфільми, книжки…

Бібліотеки області також сприяють волонтерському руху та благодійництву, формують гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово проживають на території громади. До цієї роботи долучились переважно бібліотеки територіальних громад. Бібліотекарі виконують першочергові завдання: збирають, пакують та відправляють гуманітарну допомогу, інформують та консультують жителів села з різних нагальних питань, готують їжу, плетуть маскувальні сітки, шиють маскувальний одяг для захисників, збирають та формують медичні набори, тобто роблять усе, чого вимагає час.

Бібліотеки виступають тими закладами, які відкривають свої двері для допомоги мешканцям своїх громад. Укриття, бомбосховища стали особливими локаціями після 24 лютого. Так, низка бібліотек Одещини стала справжнім бібліотечним бомбосховищем для містян, де можна почуватися безпечно.

Цьогоріч девізом Української бібліотечної асоціації став заклик «Бібліотека — твоя синергія перемоги», що визначив тенденції бібліотечного життя на 2023 рік. Ми бачимо, що бібліотеки включені майже у кожну сферу життя людей та суспільства і працюють на розвиток їхніх спроможностей, українські бібліотекарі разом з усім українським народом виборюють нашу незалежність, протистоять російській агресії, і, посилюючи один одного, разом ми наближаємо перемогу.

Ірина БІРЮКОВА. Генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Замена жесткого диска ноутбука
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.076