За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Світова прем’єра опери «Катерина» відкриє Міжнародний фестиваль мистецтв THE ART OF VICTORY

№72—73 (11209—11210) // 15 сентября 2022 г.
Авторка ідеї та художня керівниця цього масштабного проєкту — генеральна директорка, художня керівниця театру Надія Бабіч

Сімнадцятого та вісімнадцятого вересня в Одеському національному академічному театрі опери та балету відбудеться подія, яку очікує вся культурна спільнота країни, — прем’єра опери Олександра Родіна «Катерина». Авторка ідеї та художня керівниця цього масштабного проєкту — генеральна директорка, художня керівниця театру Надія Бабіч.

Опера «Катерина» за мотивами творів Тараса Шевченка — наймасштабніша за часів незалежної України постановка театру за ексклюзивною музикою та лібрето. А ще нова постановка «Катерини» в Одеській опері — це сучасне режисерське рішення; понад сотню виконавців одночасно на сцені; майже тисяча ексклюзивних костюмів; автентичні музичні інструменти, що виготовлені на спеціальне замовлення; унікальні сценічні декорації.

Генеральна директорка — художня керівниця Одеської опери Надія Бабіч розповідає:

— Ми пройшли непростий шлях від ідеї до створення вистави, яка має стати символом ствердження національної гідності й стійкості, віри в перемогу і важливості її наближення потужною силою мистецтва. Робота над цим твором була випробуванням на міцність, витримку, чесність і щирість в мистецтві, втіленням віри в силу світла, добра, правди всього колективу нашого театру, і я вдячна кожному, хто вклав своє натхнення й талант у здійснення такої важливої для України і світу мистецької події.

— Ми мріяли про те, щоб у репертуарі Одеської національної опери з’явилась унікальна вистава, яка стане новою віхою в історії українського театрально-оперного мистецтва, і поступово ця мрія «матеріалізувалась», стала реальністю, на жаль, реальністю мистецтва воєнного часу, — Надія Бабич продовжує свою розповідь. — Як все починалось? Більше тридцяти років на сцені нашого театру йшла вистава «Катерина» Миколи Аркаса за однойменною поемою Тараса Шевченка. Повинна сказати, що вона полюбилася, але новий час і новий глядач викликали необхідність пошуку новітніх ідей та нових мистецьких технологій їх втілення. Отже я звернулась до сучасного українського композитора Олександра Родіна (автора музики і лібрето) з проханням, взявши за основу класичний й улюблений твір — поему «Катерина» Кобзаря, «розповісти» мовою митця XXI століття історію про кохання і зраду, вічні людські цінності…

І сталося неймовірне — геній Кобзаря надихнув митця, став творчим імпульсом для композитора у створенні масштабного мистецького твору за мотивами класичної поеми, в якому знайшли втілення обряди й традиції, глибинні сенси і національні культурні коди, життя душі українського народу. Створення картини українського світу і світогляду згуртувало митців, які народжували нову «Катерину» часів війни!

Потужна творча група постановників — диригент В’ячеслав Чернухо-Воліч, режисерка Оксана Тараненко, хормейстер Валерій Регрут, художник Ігор Анісенко, балетмейстер Ігор Скляренко, автор відеоконцепції Дмитро Ципердюк, неперевершені майстри-віртуози виробничих майстерень театру, увесь колектив наполегливо наближали прем’єру.

Автор музики і лібрето — випускник Одеської музичної академії, композитор, музика якого лунає на відомих сценах світу, Олександр Родін зазначив: «Опера «Катерина» — це моя данина та мій низький уклін генію української літератури Тарасу Шевченку. Це моя жага повернути оперному жанрові його законне право на красу та мелодійність та вкласти в цю мелодійність всю магію української пісні».

Для диригента-постановника опери, головного диригента театру В’ячеслава Чернухо-Воліча існує абсолютна аксіома: глядачу, який виходить після перегляду вистави, має запам’ятатися хоча б один музичний мотив: «Я впевнений, що після прем’єри «Катерини» таких мелодій буде лунати в пам’яті глядача багато. Знайомство з неоромантичною партитурою Родіна надихнуло мене і всіх артистів, які з захопленням розучують партії, бо музика надзвичайно виразна, мелодійна, натхненна й зворушлива. Ця опера про любов, а любов — це життя».

Цією виставою Одеська опера змінить підсвідомо усталену традицію інтерпретації українських музичних творів на сучасній оперно-балетній сцені. «Зараз, коли відбуваються бойові дії, і Україна виборює свою свободу, коли актуалізується питання самоідентичності — хто ми, чим ми відрізняємось від інших, які сенси ми пропонуємо світові? — відповіді потрібно шукати у класиків, саме у таких, як Тарас Шевченко, — вони завжди на часі», — впевнена режисерка-постановниця Оксана Тараненко.

Отже першими прем’єрними показами опери Олександра Родіна «Катерина» розпочнеться новий відлік в історії української опери.

Також слід відмітити, що прем’єрою опери «Катерина» відкривається VII Міжнародний фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері», який цього року носить назву THE ART OF VICTORY.

— Стати на творчі та виробничі рейки в дні війни було надзвичайно складно і відповідально, але це — наша місія, місія загальноукраїнського культурного фронту, до лав якого Одеська опера долучилася з перших днів війни, — зазначає художня керівниця фестивалю, генеральна директорка — художня керівниця театру Надія Бабіч. — І цьогоріч, напередодні відзначення

135-річчя відкриття нової будівлі театру, попри всі труднощі воєнного часу ми підготували дійсно унікальний форум — VII фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері під назвою THE ART OF VICTORY». Проведення такого потужного мистецького форуму — це наша присвята перемозі, культурна підтримка Збройних Сил України, завдяки яким маємо можливість творити. Ми обов’язково переможемо і говоримо про це сьогодні на увесь світ мовою мистецтва. Отже поки звучить Одеська національна опера — звучить Україна. Ми переможемо і ми впевнені в цьому.

В програмі міжнародного фестиваля, крім прем’єри опери «Катерина» 17-го та 18 вересня, мистецький форум «Катерина»: незламна ідентичність» (16–18 вересня), балет-гала «СЮЇТА A LA DANSE. Від класики до сучасності» (23 вересня), прем’єра концерту барокової музики у одеській Кірсі (25 вересня).

Також 25 вересня у приміщенні ORQUESTRA CLASSICA DOCENTRO (Конімбріге, Португалія) відбудеться концерт солістів одеської опери. До програми фестивалю, поряд з гастрольним туром до Португалії, увійшли гастролі до історичного міста Афіни, де артисти балету та оркестру під керуванням головного диригента Одеської опери В’ячеслава Чернухо-Воліча представлять один з кращих балетів світових сцен — балет А. Адана «Жизель».

1 жовтня з нагоди 135-ї річниці відкриття нової будівлі Одеської опери та до 10-річчя відкриття музею театру відбудеться презентація музейної експозиції THE ART OF VICTORY. В експозиції буде репрезентовано життя Одеської національної опери з перших днів війни, які альтернативи шукав театр, щоб продовжувати дарувати мистецтво глядачам, та як захищали будівлю театру від можливої небезпеки.

Також відбудеться гала-концерт «День народження перлини». Це калейдоскоп найкращих оперних творінь світових сцен у виконанні провідних солістів театру, хору та оркестру.

Підготував Олег Ксенін



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
27/03/2024
В Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені О. В. Блещунова (вулиця Польська,19) відкривається виставка «Драм — біль та пам’ять Маріуполя»...
27/03/2024
В этом году в Одессе запланировано создание и на-несение почти 25 километров велодорожек и велополос...
27/03/2024
Президент Владимир Зеленский издал указ об увольнении Алексея Данилова с должности секретаря Совета национальной безопасности и обороны Украины...
27/03/2024
В Авангардівській громаді, яку очолює лауреат редакційного конкурсу «Люди справи» Сергій Хрустовський, днями відбулася знакова освітянська подія...
Все новости



Архив номеров
март 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.029