За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Прекрасний світ Оксани Здоровецької

№96 (11086) // 31 августа 2021 г.
Прекрасний світ Оксани Здоровецької

З 19 серпня до 9 вересня 2021 року можна відвідати виставку робіт талановитої художниці Оксани Здоровецької під символічною назвою «Рідне», що розгорнута в Одеському літературному музеї (вул.Ланжеронівська, 2) в рамках відзначення 30-ліття Незалежності України.

Оксана Здоровецька — художник і дизайнер з величезним досвідом. Крім Одеського художнього училища ім. М.Б. Грекова, вона закінчила Вище художньо-промислове училище ім. В.І. Мухіної в Санкт-Петербурзі за фахом «промисловий дизайн».

Зараз Оксана член Національної спілки художників України, що вирізняється чудовою авторською манерою, сформованою десятиріччями пошуку і праці.

Її роботи на диво органічні, вишукані та розкуті, що стає можливим лише в разі поєднання високої майстерності й душевної щирості. «Тонке відчуття матеріалу, мотивів, абсолютна гармонія», — говорив про них заслужений художник України Микола Вилкун.

Творчість Оксани Здоровецької підживлюється та насичується українською культурою, а завдячуючи гарній фаховій освіті, розвинутому естетичному смаку, художниці вдається по-новому, модерново переосмислити традиційні українські мотиви.

Глибоко осягнувши таємниці української символіки у вишивці та килимарстві, мисткиня веде з глядачем дуже персоніфікований діалог, запрошуючи його до пошуку естетичного ідеалу, сутності української ментальності.

Заслужений художник України Сергій Савченко твердив: «Оксана вирішує проблему ідентичності. Вона засягає до того колосального культурного шару, який на тисячолітній відстані від нас. У цих творах можна побачити процес певної медитації, насолоди від сприйняття навколишнього світу».

Її «кольорова мова», можливості якої так яскраво використовували поети-символісти, є надзвичайно багатою і гармонійною. Але після 2014 року, коли стали гинути найкращі, якось дуже по-особливому в її роботах зазвучали чорні та червоні барви. Мабуть, невипадково й на афіші виставки бачимо уквітчані чорні ромби — переосмислене символічне зображення зораного поля, родючості, знане з трипільських часів.

А художниця пояснює це так: «Ці кольори — це символіка нашої боротьби за незалежність, символіка прапора, який і сьогодні — на фронті, там, де українці відстоюють свій вибір. Мистець може не замислюватися над цими питаннями, може вважати себе «поза політикою», думати, що він — понад усім цим. Але все насправді інакше. Якщо воно в душі — не важливо, чи змалечку виховане, чи надбане в процесі еволюції свідомості, — воно обов’язково проявиться у творчості. Навіть попри його волю».

І маю повністю погодитись з відомим журналістом і письменником Романом Кракалією, що річ тут не у «формальному поєднанні чорного з червоним чи блакитного з жовтим, не в типово українських краєвидах чи типажах у вишиванках, а в тому, ЯК це зроблено, ЩО наразі побачив і відчув художник. І в тому також, щоби те саме відчув і побачив той, хто подивиться на цю картину. Національне в мистецтві завше йде в парі зі світобаченням і майстерністю. Така ось тріада».

Тож, шановні друзі, відвідайте виставку та отримайте унікальну можливість побачити наш прекрасний світ через призму погляду й сприйняття художниці Оксани Здоровецької.

Ярослава РІЗНИКОВА. Член НСЖУ, лауреат міжнародної літературної премії ім. Г. Сковороди, муніципальної літературної премії ім. І. Франка



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
17/04/2024
Во вторник, 16 апреля, Владимир Зеленский подписал закон №10449 о мобилизации, который парламент принял 11 апреля...
17/04/2024
В Звягеле, что в Житомирской области, состоялся чемпионат Украины по вольной борьбе в возрастной категории U-20...
17/04/2024
В Луцке состоялись Всеукраинские соревнования по стрельбе из лука среди сильнейших юниоров и кадетов...
17/04/2024
Днепр принимал 1-й в истории турнир Украинской СуперСерии по бадминтону...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.028