За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Бiблiотека запрошує на свято

№21—22 (10721—10722) // 21 февраля 2019 г.

А чи довелося вам не тiльки почути, а й вiдчути оте дзвiнке мовне багатоголосся, що звучить в Одесi, коли ви проходите її вулицями? А це, окрiм звичної «одеської» промовки, українська, росiйська, гагаузька, молдавська, польська, болгарська, нiмецька, грецька i... (рахувати — не перерахувати!) сьогоднi вже й арабська. Одеса була i лишається унiкальним щедро-щирим простором розвинення i взаємозбагачення мов i культур багатьох нацiй i народностей, тому Мiжнародний день рiдної мови особливий день для кожного одесита.

Кiлька слiв з iсторiї свята. На 30-й сесiї Генеральної конференцiї ЮНЕСКО, яка проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року, в Парижi було оголошено про вiдзначення свята та про пiдтримку мовного та культурного рiзноманiття та багатомовностi. Досить трагiчна передiсторiя: 21 лютого 1952 року в республiцi Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацiю студентiв, якi виступили проти урядової заборони на використання в країнi своєї рiдної бенгальської мови. В свiтлу пам’ять тих, хто боровся за свою материнську мову, 21 лютого з 1999 року, а в Українi з 2000 року, свiт вiдзначає Мiжнародний день рiдної мови.

З нагоди Мiжнародного дня рiдної мови в Одеськiй нацiональнiй науковiй бiблiотеці щорiчно проходять цiкавi i рiзноманiтнi заходи. Цьогорiч, з 20 лютого по 2 березня експонується книжково-iлюстративна виставка «Мовне й культурне розмаїття пiвдня України».

До уваги вiдвiдувачiв актуальнi мовознавчi видання, науковi статтi iз перiодичних видань, якi висвiтлюють сучаснi аспекти теорiї мови, знакову природу структури мови, спiввiдношення мови i мовлення. Чинна площина книжкової виставки розкриває багатство мовного i культурного багатоголосся квiтучої Одещини, самобутнiй етнос та лiтературну творчiсть нацiональних меншин, якi проживають на теренах Одещини. Зокрема, хочеться вiдзначити авторiв книг: В. Кирьязов «Болгары великой степи» (2017); В. Кушнiр «Українцi за Дунаєм» (2008); П. Магочiй, Й. Петровський «Євреї та українцi: тисячолiття спiвiснування» (2016).

Кориснiсть виставки посилювала лекцiя «На захист рiдної мови й культури мовлення» вiдомого й популярного в нашому мiстi мовознавця Володимира Сподарця, кандидата фiлологiчних наук, доцента кафедри української фiлологiї ПНПУ iменi К. Д. Ушинського, члена НСПУ. Виступ науковця, вдало поєднаний з натхненним читанням поезiї українських класикiв, якi стояли на сторожi рiдного, слова, став щирою сповiддю любовi до рiдної мови. Червоною стрiчкою доповiдi стала iдея консолiдацiї суспiльства на основi мови i водночас взаємозбагачення людини, країни i нацiї через творчу взаємодiю рiзних мов i культур.

На сам кiнець присутнi, запаленi творчою наснагою лектора, пiдхопили естафету читання улюблених вiршiв про мову i вже зовсiм по-новому (чисто бiблiотечне спостереження!) звернулись до книжок, що представленi на виставцi.

Валентина КОЛЕСНИКОВА. Провiдний бiблiотекар ВЗГiР ОННБ



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.037