За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

«Боєць» Алли Крикун

№45 (10455) // 25 апреля 2017 г.
Таким намалювала художниця пташиного козарлюгу Півня, що вважається астрологічним вершителем поточного року

На обкладинку книги альбомного формату одеська художниця винесла коротке, як військова команда, слово. Так маркують повість, окрему картину, пісню. Не виключено, що «Боєць» — чиєсь псевдо в зоні АТО, — найменш екзотичне з часто згадуваних донедавна в ефірі.

Перша частина видання несе підсумкове навантаження — містить-бо 40 кольорових репродукцій олійного малярства Алли Михайлівни. В обоймі п’яти мистецтвознавчих статей: по дві Людмили Сауленко і Олени Шелестової, Вероніки Поліщук, а також мікро-есе Андрія Логашевського і Олега Губаря — контурних психологічних портретів мисткині.

Одеська художня колонія широкого помежів’я ХХ і ХХі століть нагадує відомі поселення в гірських скелястих ущелинах. Де кожен копіткою мозольною працею мав «вирубати» автономну печеру, себто облаштувати нішу для творчої схими. Місця під сонцем (включно з виставковими) в теплокровному місті десятиліттями «не вистачало» багатьом обдарованим живописцям, графікам, скульпторам.

Якщо ж вирівняти крутизну метафор, то найточнішим буде означення, що Крикун пройшла довгий шлях катакомбного творення — пригадуючи її темну і вологу майстерню у підвалі. Тож у згаданих статтях мистецтвознавці обґрунтовано, зі знанням матеріалу досліджень і творчих періодів, тематичних серій, пишуть про набутки художниці в образотворенні.

Цитати подаємо в перекладі з російської мови.

«Її праці рідняться з народними притчами, Казкою казок, де на заквітчаних берегах живуть старик і золота рибка, гуляють чудесні птахи і звірі з дитячих колискових, а у небі, що проливається на землю, здається — ширяють янголи» (В. Поліщук).

«У творчості цієї художниці на подив органічно втілено поняття національний образ світу. Це особлива інтонація, притаманна кожній національній культурі, її певний емоційно-колористичний обертон, який не піддається раціональному поясненню» (Л. Сауленко).

«Таких художників, як Алла (Крикун), я б назвала етнохудожниками, саме вони — автоматично — уособлюють глобальне, світове значення. Так, вони глибоко і яскраво національні у своєму професіоналізмі, а не фольклорно-самодіяльно народні» (О. Шелестова).

Сукупний аналіз спеціалістів дає право віднести книгу «Боєць» і до розряду колективних монографій. Якби не... співвідношення ілюстративного, дослідницького і авторського літературного матеріалів.

Наприклад, обкладинка і титул звідомлять читачеві, що він на подальших сторінках знайде графіку художниці. Однак жодного зразка, хоча б одного розвороту сторінок з оригінальними рисунками не представлено. Хоча навіть побіжного перегляду видання достатньо, щоб запитати: хіба чисті внутрішні частини обкладинки, четверта її сторінка не могли стати притулком графіки — хоча б у монохромному варіанті? Так само, як і більше півсотні книжкових шпальт з віршами?

Дизайнерську підказку не треба далеко шукати. Колекціонер Михайло Кнобель 5 років тому видав збірку «Стихи на мольберте» — з вишуканим поєднанням поетичних текстів та ілюстративного ряду малої пластики одеських авторів. У цьому збірнику, до слова, є віршована добірка Алли Крикун. Та й у реквізитах книжок стоїть одне й те ж видавництво. Врешті, ілюстративне наповнення «Бійця» можна було вирішити за рахунок різних сортів паперу для першої і другої частини книги (у шедевральній збірці О. Губаря «Человек с улицы Тираспольской» використано аж 4 сорти паперу). Як екстремальний варіант до концептуальних змін макету можна приєднати ще й версію зменшення тиражу, обсягу другої частини — заради повноти зображальності.

Є привід посперечатися і з шановними мистецтвознавцями, які майже в один голос твердять про об’єктивність і доведеність схожості творчої манери Крикун і Ван Гога та ще й на архетипному рівні експресіонізму. Аж надто великий часовий зсув і розрив! А куди накажете притулити непроминальну творчість Юрія Коваленка? і куди сховати геніального Миколу Глущенка, визнаного в самому Парижі, після чого мала б дійти черга і одеських спеців. Варто хоча б кинути уважний погляд на його «Призахідний морський пейзаж» (якраз під рукою журнал «Образотворче мистецтво, № 4 за 2001 рік), щоб упевнитися в первородстві українського експресіонізму за Глущенком.

Якось у приватній розмові Ю. Коваленко говорив про розповсюджену «практику все закругляти як ложку; в цьому більше вишколеності й старання, аніж поривання». Маємо підстави і після ознайомлення з книгою «Боєць» стверджувати, що Алла Крикун всією своєю художницькою практикою відмежовувалася від «закругленості», нетворчого змагання.

Анатолій ПОДОЛЯНИН



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.031