За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Письменник той, кого читають…

№68—69 (10182—10183) // 25 июня 2015 г.
«Ніч святого Валентина»

У Всесвітньому клубі одеситів відбулася прес-конференція і водночас презентація нової книги відомого письменника-драматурга Олександра Марданя, який цього року в Одесі на муніципальному літературному конкурсі ім. К. Г. Паустовського в номінації «Проза» отримав лауреатство за книгу «Ніч святого Валентина».

Ця книга з’явилася друком 2013 року у видавництві журналу «Радуга», де 2015 року також видрукована книга «Історія одного замаху», в анотації до якої видавці поставили низку запитань: вам подобається добиватися справедливості? ви почуваєтеся інколи самотнім і думаєте про те, як змінити своє життя? вам іноді хочеться зазирнути в день вчорашній, усміхнутися, чи й посумувати, відчувши ще раз колишній дух, обстановку? ви любите театр і не проти побільше довідатися про те, що відбувається за його кулісами? Вас захоплюють незвичайні історії кохання? Вам подобається цікава талановита проза?

Якщо хоч на одне запитання ви готові дати позитивну відповідь, тоді вам є для чого читати цю книгу. В кінці книги бонус — вірші О.Марданя.

Книга прозових творів «Ніч святого Валентина» стала позаминулого року дебютом, оповідання якої («Прогулянка», «Розвантажувальний день», «Меню», «Удвох із самотністю» та «Окрема історія») зіткані з іронії й ностальгії, ліризму й доброти – з’явився барвистий візерунчастий килим, який, безсумнівно, прикрасить життя читача, а можливо, навіть перенесе у невідомі давним-давно забуті далі. Крім цього, також тут видрукувана повість з багатьма загадками й таємницями, колізіями й несподіваними поворотами, що дала книзі назву.

Представляти «іменинника» особливої потреби не було. Народився він 1956 року в м. Владивостоці. Закінчив Одеську математичну школу № 116 та Одеський інститут інженерів морського флоту, працював у системі Мінфлоту. Член Національної спілки письменників і Спілки театральних діячів України. Повноважний представник в Україні театральної бієнале 2010—2012 рр. «Нові п’єси з Європи» (Вісбаден, Німеччина).

Перший кіносценарій написав у 1982 р., а перший сценарій для телефільму — у 1985 р. Перша п’єса написана у 2003 р. Повісті й оповідання друкував у журналах і альманахах: «Дерибасівська – Рішельєвська», «Радуга», «Дальний Восток», «Южная Звезда», «Джерело», «Волга», «Фаворит», «Кінофорум» тощо. Автор книг: «Я — разный», «День гражданских дел», «Семь вечеров», «4+2=19», «Десять пьес, которые потрясут мир», «Ночь святого Валентина», «Исторія одного замаху».

Олександр Мардань — автор відомих п’єс: «Лист чекань», «Антракт (Непристойна назва)», «Кицьки-мишки», «Американська рулетка (Номер чотирнадцять)». Його твори вміщено в «Антології українсько ї драматургії».

Спектаклі за п’єсами автора поставлені в Україні, Росії, Молдові, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизії, Латвії, Румунії, Болгарії, Албанії, Ізраїлі, Англії, США – у 85 містах 15 країн.

У 2008 р. за сценарієм, написаним на основі п’єси «Дочки-матері», знято фільм «Вареники з вишнями». Низка спектаклів за п’єсами О.Марданя отримала в кількох номінаціях премію «Київська пектораль»…

Члени клубу й запрошені гості від письменника-драматурга почули, що технологічно у нього спочатку з’являлися п’єси, а потім — оповідання і повість.

Автор також відповів на низку запитань. Присутні довідалися, що, крім того, що він — успішний письменник, О.Мардань є ще й підприємцем, хоча, за його словами, підприємництво – вже у минулому, а творчість – ще у майбутньому. А насамкінець він сказав, що письменник — не той, хто пише, а той, кого читають.

Дмитро Шупта



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.027