За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

На виклики часу відповідаємо творчою активністю

№161—162 (10079—10080) // 30 октября 2014 г.
Мистецькі альбоми одеситів

Хліборобський рік завершується у серпні – вересні. Художники України підводять підсумки у жовтні, коли відзначають своє професійне свято. «192 сходинки» подають думки голови Одеської обласної організації Національної спілки художників, народного художника Анатолія Горбенка.

— Що допоможе майстрам пензля і різця долати складнощі доленосного 2014 року?

— Громадянська і професійна відповідальність кожного, робота на результат і правління, і всіх без винятку секцій. Одесити гідно відзначали 200-річний ювілей Тараса Шевченка, зокрема були помітні на загальнонаціональній виставці у столиці. Майже 70 творів колег представлені на традиційній жовтневій виставці у Києві. 75-річчя від заснування нашої обласної організації ми завершили понад сподівання вдало – випустили аж два альбоми. Знавці одностайно відзначають респектабельність, всеосяжне віддзеркалення наших можливостей у фоліанті з 480 сторінок «Одеський мистецький простір». За півтори каденції моєї роботи на чолі знакового підрозділу Національної мистецької спілки ми прийняли до своїх лав більше 80 сформованих майстрів.

Всеукраїнський розголос і наслідування викликала наша благодійна акція «Чорноморська сотня – Збройним Силам України». Одеситів підтримали варіативними заходами у Львові, Полтаві, Ужгороді, Києві. Куратором піонерського проекту був голова секції графіки заслужений художник України Анатолій Кравченко. Твори-пожертви виразно немілітарної тематики – мирні пейзажі та натюрморти – подали Галина Кравченко, Микола Прокопенко, Олена Гавдзинська, Лариса Дем’янишина, Галина Павлюк, Ольга Котлярова, Наталя Лоза, Ігор Божко, Іван Орос, велика група членів молодіжної секції. Більше 100 артефактів.

— Такі креативні, суспільно значущі ініціативи і заходи є вагомим виховним ресурсом, мобілізаційною мотивацією, чи не так?

— Майже третина членів нашої організації, 12 мистецтвознавців, на сьогодні є викладачами: в художньому і художньо-театральному училищах, на спеціальному факультеті Південноукраїнського педагогічного університету, Гуманітарного університету при юридичній академії, складають кістяк кафедри образотворчого мистецтва Державної академії будівництва і архітектури. Звичайно ж, викладацький загін художників йде до студентів з аналітикою значущих вернісажів, альбомних видань, інноваційних проектів, вагомих публікацій в пресі та спеціальній літературі. Ми переконуємо наших вихованців, що історія одеської образотворчої школи твориться на їх очах і з нашою з ними активною участю.

— Нинішній рік, Анатолію Олександровичу, ювілейний на твоєму гідному життєвому шляху. Якими віхами він позначений?

— Мав 7 персональних виставок — в Іллічівську, Одесі, Києві... На 2 грудня призначений вернісаж у Всесвітньому клубі одеситів. Поїду з колекцією полотен і до рідного Кіровограду. Мене удостоїли звання Почесного громадянина Іллічівська. Журі конкурсу недавно заснованої всеукраїнської премії імені народної художниці України, видатного майстра національної живописної школи Тетяни Силівни Яблонської присвоїло мені почесне звання лауреата. За цю шану, за довір’я колег маю віддячувати щоденною працею, віддавати всі сили та вміння служінню високому мистецтву, колективу колег.

Вів розмову Анатолій Глущак



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.028