За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

«Золотий фонд» Державного архiву Одещини

№63—64 (9981—9982) // 30 апреля 2014 г.
«Золотий фонд» Державного архiву Одещини

Фонди Державного архiву Одеської областi багатограннi i унiкальнi. Iсторiя їх збирання почалася в березнi 1920 року.

Першими надiйшли фонди «Управлiння Новоросiйського i Бессарабського генерал-губернатора», (ф-1, складається з 252 описiв) та «Канцелярiя Одеського градоначальника» (ф-2, складається з 13 описiв).

На сьогоднi в архiвi зберiгаються 13107 фондiв (2080035 одиниць зберiгання), якi складаються з 558 фондiв дореволюцiйного перiоду (340936 од. зб.), 5234 фонди радянського перiоду (772127 од. зб.), 98 фондiв перiоду незалежностi (21773 од. зб.) та 4726 фондiв колишнього партiйного архiву (666432 од. зб.).

Хронологiчна межа — з 1572 року (польськi грамоти, якi зiбранi професором Новоросiйського унiверситету I. А. Лiниченком. Серед документiв архiву окремий iнтерес займають фонди особового походження (153 фонди, понад 9000 справ).

З 2003 року спiвробiтники вiддiлу зберiгання, облiку та страхового фонду в ходi перевiрки стану документiв почали фiксувати документи в справах з цiкавими печатками, перiодичними виданнями, фотографiями на картки.

Так складалася картотека особливо цiнних та унiкальних документiв.

Тепер накопичений матерiал почали заносити в комп’ютерну базу даних архiву. В ходi роботи створилась своя система перегляду справ у фондах. Щоб не пропустити будь-який документ, ми почали проглядати поаркушно кожну справу у фондi.

Одночасно ми вносимо знайденi документи в базу даних по групах. Фiксуємо їх, вiдзначаючи основнi показники документу (назву, дату, технiку виконання, матерiал, розмiри).

Паралельно скануємо особливо цiкавi, видовi документи (креслення, малюнки, фотографiї, листiвки).

Потiм копiюємо цi документи на диски CD RW i створюємо фонд користування.

Так почали визначатися колекцiї рiзних видiв документiв.

1. Друкованi матерiали: книги, брошури, газети, журнали, фiрмовi бланки, афiшi, об’яви, листiвки, вiзитнi картки, запрошення.

2. Креслення, плани, карти.

3. Фотографiї.

4. Музейнi предмети.

5. Малюнки, лiтографiї, гравюри.

6. Марки.

7. Печатки.

Варто детальнiше зупинитися на роздiлi друкованих документiв. Однi з них видавались перiодично (газети та журнали), iншi випускалися в обмеженiй кiлькостi екземплярiв (запрошення, листiвки, вiзитнi картки). З документiв рiзних фондiв почали утворювати пiдбірки друкованих видань.

Так були зiбранi пiдшивки газет, виданих в Одесi та iнших мiстах пiвдня. Це особливий вид документiв, за якими можна прослiдкувати їх розвиток та хронологiю. Звичайно, газети друкувалися на паперi низької якостi, часом дуже швидко жовтiли, почали кришитися i рватися на згинах.

Вiдрадно, що переважна кiлькiсть газет збереглися в фондах у задовiльному станi, багато з яких унiкальнi, i наявнiстю їх у фондах може похвалитися не кожна бiблiотека.

Всього в фондах ДАОО виявлено 53 найменування газет в кiлькостi 2990, якi видавались в Одесi. Газети збереглися в гарному станi, бо знаходились усерединi справ та мало використовувались дослiдниками.

Найбiльш повнi колекцiї газет: «Ведомости городского общественного управления» — 2287 примiрникiв (1864—1894 рр.), «Ведомости Одесского градоначальства» — 189 прим. (1874—1916 рр.).

Вибiрковi номери газет: «Новороссийский телеграф» — 31 прим. (1875—1890 рр.), «Одесские новости» — 75 прим. (1890—1915 рр.), «Одесский листок» — 59 прим. (1876—1916 рр.), «Одесский вестник» — 31 прим. (1840—1913 рр.).

Є номери газет грецькою, нiмецькою, українською, iталiйською, французькою, болгарською та єврейською (iдиш) мовами. Зокрема, «Болгарская мысль» 1907 р., «Унзер Лебен» 1913 р., «Гут Морген» 1911 р., «Эллиникос Астир» 1913 р., « ФОС»

1909 р., « Шолом-Алейхем».

За матерiалами газет можна прослiдкувати iсторiю розвитку видатних подiй в життi мiста, його будiвництва та благоустрою.

Так в газетi № 13 за 1880 р. «Ведомости городского общественного управления» знаходимо iнформацiю про проект пам’ятника О. С. Пушкiну, а в № 44 за 1884 р. — про вiдкриття пасажирського вокзалу в Одесi.

Огляд газет, якi друкувалися в рiзних мiстах неосяжної Росiйської iмперiї, теж дуже рiзноманiтний. Географiя регiонiв i мiст вражає. Тут «Ведомости Таганрогского градоначальства», «Волынские губернские ведомости», «Евпаторийские ведомости», «Екатеринославские губернские ведомости», «Киевские губернские ведомости», «Народная газета Бахмутского земства», «Подольские губернские ведомости», «Таврические губернские ведомости», «Харьковские губернские ведомости», «Елисаветградские новости», «Кавказ», (м. Тбiлiсi), «Самарканд», «Сибирская торговая газета» (м. Тюменi).

Є багато газет, якi друкувались у Санкт-Петербурзi та Москвi. Хочу звернути вашу увагу ще на один вид документу, який внесено в базу даних ДАОО.

Привертають увагу фiрмовi друкованi бланки рiзних установ та пiдприємств. Декотрi з них кольоровi, з позолотою, тисненням. Вони не тiльки один з витворiв художнього друкарства, а й додаткове iнформацiйно-видове джерело. Бланки малювали талановитi художники, а друкували професiйнi видавцi. Вони ретельно продуманi, якiсно та мальовниче виконанi. Наприклад, бланки учбових закладiв, як правило, були з зображенням видатних дiячiв, гербiв мiст, спецiальною символiкою. На багатьох бланках фабрик, заводiв, iнших пiдприємств вiдобржається в картинках iсторiя розвитку пiдприємства, з датою заснування, з нагородами виставок за ту чи iншу продукцiю, види продукцiї з прейскурантом.

На багатьох бланках розрахункiв вiдображено фасади будiвель установи, чи то магазин, склад, завод, ресторан або готель. Це і дає змогу побачити, як виглядала будiвля i сам заклад, який був там розташований.

Наприклад, на бланку магазину-складу братiв Петрококiно на вулицi Грецькiй зображено не тiльки фасад будiвлi, а й iнтер’єр магазину з iноземними товарами, якими там торгували.

Бланки аптеки Фельдмана та Натанзона надрукованi не тiльки з зображенням будинку аптеки, а й герба мiста Одеси i виконанi на рiзнокольоровому паперi (рожевому, блакитному, жовтому).

У дореволюцiйних фондах ДАОО було виявлено багато фотографiй. В бiльшостi вони знаходяться у фондах учбових закладiв (Новоросiйський унiверситет, гiмназiї, лiцеї, училища), в особових справах студентiв та учнiв. Тут зустрiчаються роботи не лише одеських майстрiв фотографiї Б. Готлiба, Б. Грабяжа, а й фотографiв iншiх мiст (Вiнниця, Житомир, Iзмаїл, Аккерман, Черкаси, Кишинiв, Казань).

Було знайдено унiкальну фотографiю годинника торгової фiрми «Брати Мейснер», якi пропонували встановити на Карантиннiй баштi в Одесi на замiну зламаних (Варшава, 1888 р., ф-16, оп.63), мозаїчних зразкiв для оформлення театру в Одесi (Венецiя, 1886 р., ф-16, оп.56), а також фото санiтарної карети (зовнiшнiй вигляд та усерединi), яку використовували в перiод росiйсько-японської вiйни (Вiдень, 1904 р., ф-16, оп.80).

Велика колекцiя креслень та планiв зiбралася в базi даних ДАОО, куди повнiстю занесений фонд креслень (ф-895 «Архiтектурнi об’єкти м. Одеси та iнших мiст Причорномор’я»), 482 од. зб. У складi цiєї колекцiї знаходяться три креслення мiського театру в Одесi, якi були розробленi архiтекторами Ф.Фельмером та Г.Гельмером в 1882 р. у Вiднi i представленi на затвердження в Одеську мiську управу. Цi креслення вiднесенi до розряду унiкальних документiв України.

Велика кiлькiсть креслень та планiв знаходиться в фондi ф-59 «Одеський будiвельний комiтет».

На сьогоднiшнiй день фонд налiчує 5446 справ (1804—1869 рр.), в яких знаходиться бiля 2000 креслень i планiв, виконаних вiдомими архiтекторами та iнженерами Ф. де Воланом, Ф. Фраполi, Ф. Боффо, Г. Торiчеллi, Ф. Морандi, Ф. Гонсiороським та iншими. Креслення цi цiннi, виконанi на паперi з фiлiгранями акварельними фарбами, якi й досi не втратили своєї яскравостi.

В фондах ДАОО є креслення автомобiля, омнiбуса, вуличних лiхтарiв, бiпланiв «Лебiдь-12» та «Альбатрос», електричних пiдйомних машин (лiфтiв), вагона поїзда, трамваю, пароплава-фрегата. А також малюнки гербiв мiст, прапорiв купецьких судiв, форми цивiльних чиновникiв, мундирiв вiйська Чорноморського, павiльйонiв виставки 1910 р. в Одесi.

В особових фондах трапляються рiзнi предмети побуту з металу, тканини, скла, пластику.

Деякi були вкладенi в справу для пiдтвердження чи iлюстрацiї будь-яких даних. Iншi були прийнятi на постiйне зберiгання в архiв з особистого прохання утворювача фонду або його родича чи випадково потрапили до справи з документами.

В фондi Одеської мiської управи ф-16, опис 86, справа 467 знаходиться зразок «лiнкроста» (пресована маса для облицювання стiн), який був схвалений Одеською мiською управою № 58 вiд 13.03.1910 р. для застосування на внутрiшнiх стiнках та стелях вагонiв майбутнього електричного трамваю в

м. Одесi. В цiй справi знаходяться також i зразки тканини для штор у вагонах електричного трамваю. Один зразок кольору хакi типу «брезент» застосовувався в вагонах м. Москви, другий зразок кольору хакi зi смугами було рекомендовано для одеських трамваїв.

При створеннi «Об’єднаного фонду караїмiв» його iнiцiатор та збирач Борис Захарович Левi, за спецiальнiстю iнженер-корабелебудiвник, наполягав на прийманнi документiв разом з речами, якi належали його родинi. Тому фонд р-8101 бiльш нiж iншi фонди включає рiзнi побутовi предмети. Тут знаходиться голка та планка з набору для плетiння риболовних сiток, якi належали Бюбуш Йосипiвнi Левi; саморобний керосиновий нiчник-свiтильник, зiбраний зі скляної пляшки та гнiту; кайма з тканини для вишивання.

В справi № 6 опис 2 є медичний молоток для перевiрки рефлексiв, який належав доктору Г. М. Сарра-Левi.

Пiдбірки матерiалiв про деякi види документiв були надрукованi в iнформацiйному бюлетенi ДАОО «Одеськi архiви» за 2008 рiк. Для користування зiбраною базою, яка кожний день поповнюється, потрiбна спецiальна унiверсальна комп’ютерна програма, за допомогою якої можливо було б, якщо необхiдно, знайти будь-який документ за будь-яким параметром (назва, вид, автор, матерiал, дата i т. п.). Також почалась пiдготовча робота для поступового друкування накопичених матерiалiв за колекцiйними групами.

Валентина Січкаренко. Заступник начальника вiддiлу зберiгання облiку документiв та страхового фонду Державного архiву Одеської областi



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.044