За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

«Новоодеська — Арциз», зрошування, реставрація історичних будівель

№128 (11118) // 16 ноября 2021 г.
«Новоодеська — Арциз», зрошування, реставрація історичних будівель

Під головуванням Сергія Гриневецького відбулась робоча зустріч керівництва обласної державної адміністрації з народними депутатами України від Одеської області.

Були розглянути законопроєкти, які впливають на розвиток регіону, та підведено проміжні підсумки. Заслухано пропозиції до проєкту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», що враховують інтереси Одеської області. А також презентовано положення Одеської ОДА щодо внесення змін до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Спершу голова Одеської ОДА поінформував народних депутатів про результати засідання конгресу місцевих та регіональних влад, який відбувся в Одесі під головуванням президента. «Ми отримали кошти на реставрацію філармонії, Національного художнього музею, Музею західного та східного мистецтва, яка відбудеться в рамках реалізації програми Президента «Велика Реставрація, — сказав Сергій Гриневецький.

Окрім цього, повідомив голова ОДА, з 1 листопада Україна головує в Європейській Дунайській комісії. «Для нас головування у Дунайській стратегії — це велика відповідальність і ще одна можливість вивчити досвід сусідів по регіону. Кожна спільна з Європейським союзом платформа для роботи прискорює євроінтеграційний рух України і особливо, коли мова йде про співробітництво в масштабах одного з найбільших регіонів центральної Європи. Ми працюватимемо над тим, щоб знайти взаємовигідну ситуацію, щоб усі могли бути ефективними та результативними», — додав Сергій Гриневецький.

Одним з таких пріоритетних проєктів в Одеській області, за словами голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, є й будівництво НЕК «Укренерго» повітряної лінії 330 кВ «Новоодеська — Арциз». Мета цього проєкту — підвищити надійність і якість електропостачання у південній частині Одеської області. За словами голови Одеської облдержадміністрації Сергія Гриневецького, спорудження ПЛ 330 кВ Новоодеська — Арциз — ефективний засіб підвищення як надійності електропостачання, так і якості електроенергії в Одеському регіон.

Стосовно реалізації пілотного проєкту відновлення зрошувальних систем, то за словами голови ОДА Сергія Гриневецького, по Білгород-Дністровській, Нагірнянській, Банівській зрошувальним системам вже завершено всі проєктні роботи, по іншим — ще триває розробка проєктів і експертизи, але старт робіт з реконструкції Білгород-Дністровської, Нагірнянської, Банівської зрошувальних систем заплановано ще в цьому році.

Директор департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації Дмитро Радулов наголосив, що завдяки підтримці народних депутатів прийнято ряд законопроєктів, які є вкрай важливими для регіону. Зокрема, це ті законопроєкти, які спрямовані на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках, на організацію пасажирських перевезень та стосуються часткового гарантування кредитів в сільському господарстві.

«Відповідно до Указу Президента України, на підтримку ініціативи працівників виноградарсько-виноробної галузі в Україні встановлено професійне свято День виноградаря і винороба, яке вже другий рік поспіль відзначається у другу неділю листопада. Зважаючи на важливість розвитку виноробної галузі, просимо підтримати ряд законопроєктів, а саме 5306 та 5307, 5119. Законопроєкти покликані зняти перешкоди для розвитку малого і середнього бізнесу, стимулювати відкриття нових виробництв, посилити конкурентоздатність малих виробників виноробної продукції», — підкреслив Дмитро Радулов.

Також він наголосив на важливості для регіону та України в цілому законопроєктів, які найближчим часом розмежують повноваження між органами державної влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів. Це два законопроєкти, які урядом вже направлено до Верховної Ради України, та які знаходяться на опрацюванні в комітетах: 6281 та 6282.

Проєктні норми визначають однакові повноваження для сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів відповідно до повноважень, якими були наділені органи місцевого самоврядування міст обласного значення. До речі, змінами пропонується вилучити із законодавства терміни і поняття «місто обласного значення», «місто районного значення», «об’єднана територіальна громада». Всі громади однакові, а отже мають мати однакові повноваження і можливості для розвитку. Також усувається дублювання повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів.

Аби інтереси Одеської області були враховані сповна в Держбюджеті-2022, департамент фінансів Одеської ОДА проаналізував відповідні проєкти Закону і підготував певні зауваження та пропозиції до деяких питань. Зокрема, в проєкті Закону України «Про Державний бюджет на 2022 рік» не враховано субвенцію на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій та на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери. Тож, народних депутатів України закликали відстоювати обсяг державного фонду регіонального розвитку в сумі 11,2 млрд. грн., що позитивно вплине на розбудову великих соціальних проєктів в регіоні.

З кожним роком зростають обсяги перевантаження вантажів — зернових, руди, вугілля. Водночас зростає рівень забруднення навколишнього середовища, що загрожує виникненням надзвичайних екологічних та техногенних ситуацій. Значні кошти з місцевого бюджету витрачаються на ремонт покриття та підтримання інфраструктури, що руйнується у зв’язку з проїздом вантажних автомобілів у порти. Тож було запропоновано внести зміни до проєкту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» та спрямовувати 50% портових зборів до відповідних місцевих бюджетів громад для вирішення екологічних проблем та оновлення інфраструктури в регіоні.

«Одеський музей західного і східного мистецтва: на разі за кошти обласного бюджету розроблено науково-проєктну документацію на ремонтно-реставраційні роботи, отримано позитивний експертний висновок. Вартість ремонтно-реставраційних робіт — 81,1 млн. грн. Одеська обласна філармонія: вже профінансовано першу чергу виготовлення науково-проєктної документації протиаварійних робіт в сумі 2,9 млн. грн. та направлено дану частину проєкту на погодження до Міністерства культури України. За попередніми розрахунками на 2022 рік потреба в коштах з державного бюджету для проведення ремонтно-реставраційних робіт на будівлі-пам’ятці складає 150 млн. грн. І Музей морського флоту. У квітні 2005 року у будівлі сталася пожежа: значних пошкоджень зазнали дах, декоративні елементи пам’ятки та навіть експозиції музею. Ще більше 10 років тому там провели першочергові протиаварійні роботи. Однак наразі ця будівля не експлуатується, для її відновлення необхідно здійснити роботи з влаштування та модернізації внутрішніх і зовнішніх інженерних мереж та обладнання. Орієнтовна вартість робіт — 80 млн. грн.», — сказала директор департаменту фінансів Одеської ОДА Марина Зінченко.

Народним депутатам було запропоновано доопрацювати проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» та передбачити збільшення фінансування (на суму 311,1 млн. грн.) за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт пам’яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності», що у свою чергу допоможе у ремонтно-реставраційних роботах відомих пам’яток архітектури.



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
27/03/2024
В Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені О. В. Блещунова (вулиця Польська,19) відкривається виставка «Драм — біль та пам’ять Маріуполя»...
27/03/2024
В этом году в Одессе запланировано создание и на-несение почти 25 километров велодорожек и велополос...
27/03/2024
Президент Владимир Зеленский издал указ об увольнении Алексея Данилова с должности секретаря Совета национальной безопасности и обороны Украины...
27/03/2024
В Авангардівській громаді, яку очолює лауреат редакційного конкурсу «Люди справи» Сергій Хрустовський, днями відбулася знакова освітянська подія...
Все новости



Архив номеров
март 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.036