За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Пережити і розповісти: із воєнних щоденників

№13—14 (11253—11254) // 16 февраля 2023 г.
Пережити і розповісти: із воєнних щоденників

Двадцять четвертого лютого 2022 року життя українців розкололося на «до» та «після». Воєнна реальність породила феномен нової української літератури, яка відбиває рефлексії та переживання військових, волонтерів, медиків, журналістів та простих цивільних. Особлива цінність такої літератури в тому, що вона не дає звернути зі шляху цінування та поваги до того, що робить кожен українець заради перемоги й життя.

Саме тому фахівці Одеської національної наукової бібліотеки пропонують до уваги користувачів нові видання воєнних щоденників із фонду книгозбірні.

Курков А. Щоденник агресії (Харків, 2023)

Книга відомого українського письменника, журналіста та кіносценариста, експрезидента українського ПЕН (2018—2022) Андрія Куркова вийшла у серії «Воєнні щоденники» харківського видавництва «Фоліо» та містить щемку присвяту: «Всім захисникам української землі».

Війна вирвала Андрія Куркова з рідного київського дому й зробила одним з мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Воєнні нотатки й есеї стали цим щоденником, який розкриває особисте бачення та відчуття війни автором. В книзі знаходимо не тільки історію Куркова, а й розповіді його друзів, знайомих і незнайомців з усієї країни.

Письменник каже, що це «не просто хроніка російської агресії в Україні, а хроніка того, як нав’язана Росією війна — і спроба знищити незалежну Україну — призвела до зміцнення української національної ідентичності. Війна дала змогу світові краще пізнати Україну і навчила сприймати її як одну з європейських держав».

Мероник А. 24.02. Щоденник війни (Чернівці, 2022)

«24.02» — це 328 сторінок сповненого емоцій та переживань воєнного щоденника українського письменника та волонтера Андрія Мероника. Із видання дізнаємося історію про компанію молодих людей, які несподівано для себе опинилися посеред війни у центрі Європи у ХХІ столітті. В книзі простежується добре знайома кожному українцеві внутрішня еволюція: від страху вибухів, який паралізував на початку війни, до ризикованих, рішучих вчинків та бажання бути хоч якось корисним своїй країні згодом.

Центральну історію автора доповнюють розповіді ще 38 українців (блогери, бізнесмени, фотографи, волонтери, відомі артисти), які поділилися своїми переживаннями від війни. Окрім цього, купивши примірник видання «24.02», можна долучитися до корисної справи, адже всі отримані від продажу кошти будуть спрямовані на допомогу ЗСУ та постраждалим від війни.

Хроніка війни 2014—2022. Перші півроку повномасштабної агресії (24.02.22—24.08.22) (Харків, 2022)

Книга видана на замовлення держпідприємства «Центр захисту інформаційного простору України» за результатами відкритих мистецьких конкурсів Міністерства культури та інформаційної політики України. Упорядником став доктор історичних наук, професор В. М. Воронін.

Документальна хроніка повномасштабного вторгнення Росії в Україну нагадує про трагічні та героїчні події шести перших місяців гарячої фази війни з 24 лютого до 24 серпня 2022 року. Головною перепоною для окупантів стали єдність українців та стійкість ЗСУ разом з іншими силами оборони України, а ціною опору — тисячі жертв серед цивільного населення, зруйновані долі мільйонів українців через втрату близьких, дому, колишнього життя.

Війна 2022: щоденники, есеї, поезія (Львів, 2022)

Що можуть письменники під час війни, коли слова втрачають сенс, а метафори мертві? Документувати жорстоку історію, що розгортається на наших очах, фіксувати художню рефлексію воєнної дійсності, віршувати страшні воєнні емоції. А ще — воювати зі зброєю в руках, волонтерити, здавати кров, донатити, збирати свідчення про воєнні злочини РФ, плести сітки.

В антології «Війна 2022» зібрано фрагменти щоденників, есеї та вірші 42 сучасних українських письменників, написані після 24 лютого. Серед авторів: Юрій Андрухович, Софія Андрухович, Катерина Бабкіна, Юрій Винничук, Павло Вишебаба, Любко Дереш, Сергій Жадан, Юлія Ілюха, Олександр Ірванець, Катерина Калитко, Ліна Костенко, Василь Махно, Олександр Михед, Володимир Рафєєнко, Богдана Романцова, Мар’яна Савка, Ірина Славінська, Остап Сливинський, Ірина Цілик, Артем Чапай, Артем Чех, Гаська Шиян та інші.

Наведені у виданні щоденники, сумні й світлі водночас, ятрять і намагаються гоїти страшний досвід українців, а ще — зафіксувати кожну мить, кожну емоцію, кожну подію російсько-української війни. Спроби вхопити миті на льоту помітні в щоденниках, написаних у Харкові, Львові, Києві, на Чернігівщині, написаних на вокзалах, в казармах у проміжках між чергуваннями, в підвалах під час тривожних сирен.

Запрошуємо до прочитання!

Вероніка СТЯГАЙЛО. Провідний бібліограф відділу соціокультурної діяльності ОННБ



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
27/03/2024
В Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені О. В. Блещунова (вулиця Польська,19) відкривається виставка «Драм — біль та пам’ять Маріуполя»...
27/03/2024
В этом году в Одессе запланировано создание и на-несение почти 25 километров велодорожек и велополос...
27/03/2024
Президент Владимир Зеленский издал указ об увольнении Алексея Данилова с должности секретаря Совета национальной безопасности и обороны Украины...
27/03/2024
В Авангардівській громаді, яку очолює лауреат редакційного конкурсу «Люди справи» Сергій Хрустовський, днями відбулася знакова освітянська подія...
Все новости



Архив номеров
март 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.028