За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Новости

У країні та світі

09 октября 2024 г.

Президент ввів в дію санкції проти зрадників України

Володимир Зеленський ввів у дію два пакети санкцій РНБО проти зрадників України та військового виробництва у Росії.

Президент наголосив, що українські санкції та тиск на ворога «ми будемо й надалі робити синхронним з усіма у світі, хто так само, як і українці, хоче справжнього миру». Зокрема, указом № 698 було запроваджено санкції проти 90 фізичних та 4 юридичних осіб. А указом №697 запроваджено санкції проти 57 підприємств, які допомагають військовому виробництву Росії. Серед них є й китайська компанія.

Telegram став «персоною нон грата» у парламенті

Верховна Рада обмежила використання месенджера Telegram у локальній мережі за рекомендаціями РНБО. Про це повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин, голова парламентського комітету з питань свободи слова.

Це зроблено «з метою посилення кібербезпеки та мінімізації ризиків витоку інформації, що стосується державної діяльності». Наразі обмеження стосуються лише працівників апарату Ради, а не використання месенджера в особистих цілях і на особистих телефонах.

Пенсії через «Нову пошту»?

В Україні готують законопроєкт, який передбачає можливість виплати пенсій через платіжну систему «Нової пошти». Це дасть змогу оперативніше отримувати гроші, передусім в сільський місцевості.

Документ передбачає, що «Нова пошта» через свою платіжну систему NovaPay може стати нарівні з державними установами, такими як «Укрпошта» та «Ощадбанк», оператором пенсійних виплат.

Картопля буде дорожчати

Ажіотаж на ринку картоплі в Україні не вщухає, навіть попри тривале збирання цієї продукції в місцевих господарствах.

За словами виробників, основним фактором, що провокує зростання цін у сегменті картоплі, стало зниження врожайності цієї культури через несприятливі погодні умови влітку. Через посуху, яка спостерігалася в основних регіонах виробництва картоплі, дуже високий відсоток некондиційної продукції, яка не підлягає тривалому зберіганню.

«Мілтон» перешкоджає «Рамштайну»

Президент США Джо Байден відтермінував візит на засідання у форматі «Рамштайн» у Німеччині через сильний ураган «Мілтон», що наближається до США. З тієї ж причини не приїде держсекретар США Ентоні Блінкен.

Планувалося, що Байден очолить засідання Контактної групи з питань оборони України, яке має відбутися 12 жовтня. Цілком можливо, що засідання у форматі «Рамштайн» взагалі перенесуть на тиждень.

Армія Ізраїлю послідовно знищує терористів

Ізраїльська авіація завдала удару по ліванській столиці Бейруту. Внаслідок операції було ліквідовано Сухейла Хусейна Хусейні, який відповідав в угрупованні «Хезболла» за постачання зброї з Ірану та був командувачем логістичного штабу.

Раніше в армії оборони Ізраїлю (ЦАГАЛ) заявили, що ліквідували високопоставленого посадовця ХАМАСу Раухі Муштаха та ще кількох чиновників угрупування. А Хашим Софі ад-Дін, імовірний наступник ліквідованого лідера Хезболли Хасана Насралли, можливо, загинув під час авіаудару Ізраїлю на південну частину Бейрута 4 жовтня.

Українець стане наймолодшим кардіналом

Папа Римський Франциск заявив, що призначить 21 нового кардинала з усього світу. Церемонія вступу на посаду нових призначенців, відома як консисторія, відбудеться 8 грудня.

До списку увійшло 20 осіб, майже всім ще не виповнилося 80 років. Лише один із них перевищив цей віковий поріг — 99-річний італійський архиєпископ, який увійшов до списку на знак подяки за служіння церкві. Наймолодшим кардиналом стане Микола Бичок з України — йому 44 роки.

У Швеції проходить Нобелівський тиждень

Нобелівський комітет назвав імена володарів премії з фізики 2024 року, ними стали американець Джон Гопфілд і канадець Джеффрі Гінтон. Нагороду присудили за «основоположні відкриття та винаходи, які дозволяють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж».

Лауреатами премії з фізіології та медицини стали науковці зі США Віктор Емброс і Гері Равкун — за «відкриття мікроРНК та дослідження їхньої ролі у посттранскрипційному регулюванні експресії генів». 9 жовтня названі лауреати Нобелівської премії з хімії, 10 жовтня — з літератури, 11 жовтня будуть оголошені лауреати премії миру, а 14 жовтня стане відомо, хто цього року отримає премію з економіки.


Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Свежий номер
09/10/2024
Шостого жовтня — 86-річниця з дня народження засновника газети Бориса Федоровича Дерев’янка. Життя редактора обірвала куля найманого вбивці у 1997-му. Він народився у 1938 році в Іванівці, тоді Іванівського району Одеської області. Після загибелі Бориса Федоровича журналісти «Вечірньої Одеси» зазвичай 6 жовтня їздили на його малу батьківщину, де пам’ятають свого земляка, а місцева школа носить його ім’я. Цього року ми вирішили запросити студентів — майбутніх журналістів в редакцію газети, яку Борис Дерев’янко очолював 24 роки, — від першого номера до останнього подиху. Це важливо, подумали ми, розповісти студентам-першокурсникам про талановитого, найавторитетнішого представника професії, яку вони обрали...
09/10/2024
Двадцять п’ятого жовтня відбудеться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Захід буде приурочений до Дня української писемності та мови, який відзначають 27 жовтня...
09/10/2024
В День працівників освіти 12 педагогам присвоєно почесне звання «Кращий педагогічний працівник міста Одеси», і з 1 жовтня вони отримуватимуть муніципальну надбавку — 50% від розміру мінімальної заробітної платні...
09/10/2024
6 жовтня — важлива пам’ятна дата. Саме цього дня 1938 року народився наш земляк, відомий публіцист, засновник газети «Вечерняя Одесса» — Борис Федорович Дерев’янко. Його ім’я з гордістю носить наш ліцей!
09/10/2024
У 2027 році має запрацювати профільна середня освіта як продовження реформи Нової Української Школи (НУШ). Після 9-го класу учні вступатимуть в академічний ліцей, обираючи профіль і предмети, та поглиблено готуватимуться до здобуття фаху. Інший шлях — заклад професійної освіти або коледж...
Все статьи номера



Архив номеров
октябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.122