За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Спорт

Олімпіада: післямова

№67—68 (11411—11412) // 22 августа 2024 г.

XXXIII літні Олімпійські ігри у Парижі стали історією. Близько 10500 атлетів у столиці Франції виборювали медалі у 32 видах спорту. Відмінна риса Ігор: вперше у змаганнях брало участь стільки ж жінок-спортсменок, як і чоловіків. Свого захоплення Олімпіадою не приховував і головний спортивний функціонер, президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах: «Олімпійські ігри у Парижі — це історія кохання. Спортсмени, глядачі у Франції та в усьому світі були закохані в Ігри та один в одного», — сказав на своїй заключній прес-конференції глава МОК.

Найуспішнішою країною на цій Олімпіаді стали США. У неофіційному медальному заліку з 40 золотими, 44 срібними та 42 бронзовими медалями американці буквально в останній момент обійшли Китай (40, 27, 24). Вирішальну золоту медаль американській команді принесла жіноча збірна з баскетболу, яка обіграла у фінальному матчі господарів турніру. У складі команди свою третю золоту олімпійську медаль отримала Бріттні Грайнер, яку у 2022 році засудили в Росiї до дев’яти років колонії у справі про контрабанду наркотиків, а пізніше обміняли на російського торговця зброєю Віктора Бута, відомого як «Торговець смертю». «Я не думала, що буду тут. Тут виграватиму «золото» для своєї країни, уявляючи, як моя країна боролася за мене. Ця золота медаль посідатиме особливе місце серед двох інших, які мені пощастило виграти», — сказала баскетболістка після фіналу.

Загалом було розіграно 329 комплектів медалей. 91 країна виграла хоч одну нагороду, 63 команди мають в активі хоча б одну золоту медаль. У топ-5 пiсля США і Китаю також увійшли Японія (20, 12, 13), Австралія (18, 19, 16 ) та Франція (16, 26, 22). Україна в олімпійській табелі про ранги розташувалася на 22-й позиції: 3 золоті нагороди, 5 срібних та 4 бронзові.

Загалом Україна на ОІ-24 була представлена 140 спортсменами у 22 видах спорту (це восьма поспіль участь країни у літніх Олімпійських іграх у пострадянську епоху). Така кількість атлетів — найменша за всю історію змагань для української збірної. Попередній антирекорд Україна встановила на минулих Олімпійських іграх. У Токіо 2021 року поїхали 155 спортсменів. Однак в умовах підлої війни, розв’язаної путінською Росією, саму участь українців у головних стартах чотириріччя слід вважати величезним досягненням. Про це на брифінгу в українському медіацентрі говорив президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт.

«Ми показали всьому світу, на жаль, скільки втрачено вже спортсменів, скільки загинуло наших спортсменів, скільки зруйновано інфраструктури, що відбувається в Україні, що нам потрібно, щоб і надалі нам допомагали і робили всі умови, щоб було можливо нашим спортсменам десь тренуватися. І ми відчули, що світ нас підтримує, тому що було дуже багато гостей, які приходили, дивились, які розуміли, що відбувається, як відбувається. Дякуючи нашим партнерам, ми сподіваємось, що це ще раз дасть поштовх для того, щоб весь світ звернув увагу, що нам підтримка дуже важлива».

Назвемо ще раз наших героїв.

Золоті медалі взяли Ярослава Магучіх у стрибках у висоту, боксер Олександр Хижняк та команда шаблісток — Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова.

Срібними стали виступи Сергія Куліша у стрільбі, гiмнаста Іллі Ковтуна на брусах, Парвіза Насібова у греко-римській боротьбі, Людмили Лузан та Анастасії Рибачок на каное-двійці, Ірини Коляденко у жіночій вільній боротьбі.

Бронзові нагороди отримали Ольга Харлан у фехтуванні на шаблі, Ірина Геращенко в стрибках у висоту, Михайло Кохан у метанні молота, Жан Беленюк у греко-римській боротьбі.

І, тим не менш, віддаючи належне відважним атлетам, не забуватимемо про упущення. Провалили старти дзюдоїсти, плавці, футболісти, стрибуни у воду. Більшого можна було очікувати від гімнастів, фехтувальників, стрільців, веслярів, яких від провалу врятували блискучі здобутки окремих атлетів.

Втім, кожні Олімпійські ігри народжують своїх героїв. Американська баскетболістка Дайана Таураз, наприклад, яка виступає в жіночій Національній баскетбольній асоціації (WNBA), стала першою в історії ігрових видів спорту шестиразовою чемпіонкою Олімпійських ігор. Китайська плавчиня Юйфей Чжан — рекордсменка Олімпійських ігор 2024 у Парижі за кількістю завойованих медалей. 26-річна спортсменка виграла шість нагород — одну срібну і п’ять бронзових. Французький плавець Леон Маршан завоював найбільшу кількість золотих медалей. В його активі чотири золоті нагороди. Також француз виграв одну бронзову медаль у чоловічій естафеті 4х100 м.

До когорти героїв Ігор можна сміливо зарахувати і Ольгу Харлан. Тепер на її рахунку 6 олімпійських нагород, більше, ніж у будь-кого з українських спортсменів. Двічі (Пекін-2008 та Париж-2024) вона виводила збірну шаблісток на верхню ступінь п’єдесталу пошани, у Ріо-де-Жанейро-2016 було «срібло». Крім того, в активі уродженки Миколаєва три особисті олімпійські «бронзи» (Лондон-2012, Ріо-де-Жанейро-2016 та Париж-2024).

Країна оцінила досягнення своїх атлетів. За золоту медаль спортсмени отримають 125 тисяч доларів (5,1 мільйона гривень). «Срібло» оцінено у 100 тисяч (4,09 млн. грн.), «бронза» — у 80 тисяч (3,2 млн. грн.). Загальна сума виділених коштів становить 1,67 млн. доларів. Також варто зазначити, що світова легка атлетика (World Athletics) заплатить за кожну золоту медаль 50 тисяч доларів. А Олександр Усік, за словами головного тренера збірної України з боксу Дмитра Сосновського, надасть призерам 50, 70, 80 тис. доларів.

Тим часом стало відомо, які призові виплатить, наприклад, Узбекистан своїм медалістам. Власники золотої нагороди отримають по 200 тисяч доларів, автомобіль Chevrolet Tahoe та двоповерховий котедж. За «срібло» дадуть 100 тисяч доларів, автомобіль BYD Song Plus EV Champion та квартиру. За «бронзу» — 50 тисяч доларів, автомобіль BYD Song Plus DM-i Champion та квартиру.

А ось уряд Ботсвани оголосив створення фонду для «полегшення фінансових внесків, спрямованих на винагороду за визначні виступи збірної» на Олімпійських іграх-2024 у Парижі. Про це повідомляє L’Equipe. Влада опублікувала номер рахунку, на який бажаючі можуть здійснювати грошові перекази для одного атлета або для всієї команди. Ця ідея не викликала схвалення громадян Ботсвани. Зазначається, що в країні високий рівень безробіття (25%), за індексом людського розвитку (ІЛР) Боствана посідає лише 100-е місце у світі зі 188. На Олімпіаді у Парижі легкоатлет Летсіль Тебого виграв перше в історії країни «золото» Олімпійських ігор, перемігши на дистанції 200 метрів. В естафеті 4х100 м чоловіча збірна Ботсвани здобула срібну медаль.

А українські атлети і поза спортивною ареною є справжнім прикладом патріотизму та шляхетності.

Так, олімпійський чемпіон з боксу Олександр Хижняк розповів, що надішле частину призових на підтримку ЗСУ: «У мене ще не було часу спланувати, куди ці кошти витрачу. Звичайно, на підтримку та допомогу нашим бійцям якусь частину обов’язково буде витрачено. Та я й раніше їх підтримував. Вдячний нашим військовим, які ціною свого життя захищають наш мир та спокій».

Благодiйний фонд Сергія Притули провів аукціон, головним лотом якого була шабля олімпійської чемпіонки Ольги Харлан. Переможцем аукціону став харківський футбольний клуб «Металіст 1925», що належить Володимиру Носову. За шаблю переможець віддав 10 млн. гривень. Усі виручені кошти будуть спрямовані на постачання автоматичних веж «Шабля».

Ярослава Магучіх перевела зоозахисним компаніям та організаціям з захисту довкілля один мільйон гривень призових, отриманих за медаль на Олімпіаді-2024. Фінансову допомогу отримали організації з порятунку тварин та навколишнього середовища та ще чотири притулки для тварин. Таку ж суму вона переказала на потреби ЗСУ.

Ігри стали тріумфом не лише спортсменів, а й їхніх організаторів. Наприклад, відповідно до звіту, опублікованому Центром права та економіки спорту (CDES), передбачалося, що під час Ігор Париж відвідають від 2,3 до 3,1 мільйона туристів. Насправді ж столицю Франції відвідало близько 11,2 мільйона людей, які побажали на власні очі побачити Олімпійські ігри, повідомляє «Фігаро» з посиланням на підрахунки організаторів. За підрахунками інформаційно-туристичного центру Парижа, 85% відвідувачів столиці — французи, 15% — іноземці, серед яких найбільше було американців, німців та британців. Заповнюваність готелів Парижа під час Олімпіади зросла на 10% щодо того ж періоду минулого року та становила 84%. Міністр — делегат з питань торгівлі та туризму Франції Олівія Грегуар заявила, що Олімпійські ігри стали «економічним та туристичним успіхом».

Ну і насамкінець — про виступ одеситів. Золотих нагород, як уже говорилося вище, удостоєні фехтувальники Аліна Комащук та Олена Кравацька (за виступи в командi). В особистому турнірі Аліна у 1/16 фіналу поступилася Чон Ха Йон із Південної Кореї (8:15), а Олена — японці Місакі Емуре (14:15). Футболісти Максим Брагару та Олександр Салюк у складі збірної не змогли вийти з групи та втратили шанси на медалі. Тенісистка Даяна Ястремська у першому колі змагань обіграла бразилійку Лауру Пегоссі (3:6, 7:5, 6:0), але у другому поступилася колумбійці Камілі Осоріо (6:7, 4:6). Ірина Маловичко (стендова стрілянина), вразивши 113 мішеней із 125, посіла 24 місце. Борець вільного стилю Василь Михайлов (86 кг) у першій же сутичці програв (1/8 фіналу) Майлсу Інзему Аміну із Сан-Марино — 4:7.

Юхим ОЧЕРЕТЬКО



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
11/09/2024
Щодня співробітники КП «Теплопостачання міста Одеси» проводять дефектацію (уточнення місця, обсягу пошкоджень) і відновний ремонт тепломереж...
11/09/2024
Компанія Apple провела презентацію нової лінійки смартфонів iPhone 16 з технологією штучного інтелекту, годинника Apple Watch Series 10 та нових навушників...
11/09/2024
Погода в Одесі 13—18 вересня
04/09/2024
На 6 вересня скликано пленарне засідання 23-ї сесії облради, з цього приводу видано розпорядження Григорія Диденка...
Все новости



Архив номеров
сентябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.032