За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Спорт

Трiумф справедливості: перемогли іспанці

№57—58 (11401—11402) // 18 июля 2024 г.
Трiумф справедливості: перемогли іспанці

Євро-2024

Легендарний тренер «Чорноморця» Віктор Прокопенко любив повторювати: «Не шукайте справедливості у футболі». Фінальний поєдинок чемпіонату Європи з футболу 2024 року довів: і у футболі іноді тріумфує справедливість. На турнірах такого рангу, як правило, перемагає не найяскравіший і навіть не наймайстерніший претендент, а холоднокровний прихильник прагматичного підходу до футболу. Цього разу чемпіоном стала команда, яка найкраща за всіма параметрами.

Іспанці виграли усі сім матчів першості. Причому серед її суперників були такі титуловані команди, як Італія, Хорватія, Німеччина, Франція та на закуску Англія — які ще потрібні аргументи? Переможці побили рекорд французів за кількістю забитих м’ячів — 15. Родрі визнано найкращим гравцем Євро-2024, Ламіна Ямала — найкращим молодим гравцем.

Євро-2024. Фінал.
Іспанія — Англія — 2:1.
Голи: Вільямс (47), Оярсабаль (86) — Палмер (73).
Попередження: Ольмо (31) — Кейн (25), Стоунз (53), Воткінс (90+1).
Іспанія: Сімон, Карвахаль, Ляпорт, Ле Норман (Начо, 83), Кукурелья, Руїс, Родрі (Субіменді, 46), Ольмо, Ямал (Меріно, 89), Мората (Оярсабаль, 68), Вільямс.
Англія: Пікфорд, Вокер, Стоунз, Гехі, Шоу, Майну (Палмер, 70), Райс, Сака, Беллінгем, Фоден (Тоні, 89), Кейн (Воткінс,61).
Арбітр: Франсуа Летексьє (Франція).
«Олімпіаштадіон» (Берлін, Німеччина).

У складі чемпіонів, як на мене, не було «зірок» калібру Пуйоля, Хаві, Іньєсти, Бускетса. Але у механізмі, налагодженому тренером Луiсом де ла Фуенте, у кожному матчі були свої герої. Атаку підтримували не лише крайні захисники, найдосвідченіший Карвахаль та невгамовний Кукурелья, а й стопери Ляпорт та Ле Норман. Як лев, бився на вістрi Мората. Родрі пророкують «Золотий м’яч» за підсумками року. Шалений дріблер Вільямс щоразу залишав з носом опікунів і свій єдиний гол оформив у самий потрібний час, за що був визнаний найкращим гравцем фінальної зустрічі. Ну а Ямал — це щось неймовірне! З історії ми знаємо, що тільки Пеле у 16-річному віці підірвав футбольний світ своєю появою на чемпіонаті світу 1958 року у Чилі. Для появи нового феномена знадобилося... 66 років. Юнак (Ямалу 17 виповнилося по ходу турніру) не просто зафіксував свою участь у чемпіонаті континенту, він у всіх матчах виходив у стартовому складі та був найважливішою частиною «Фурії Рохо». Саме вiн віддав гольовий пас Вільямсу, всього на його рахунку чотири такі передачі та один гол. А який запас міцності у команди! У чвертьфiналi травмувався, здавалося б, незамінний Педрi. Для когось це була б непоправна втрата, але вийшов Ольмо і забив три найважливіші м’ячі. Мало того, найкращий бомбардир команди, він під кінець матчу з англiйцями не дозволив суперникам добитися нічиєї, коли вибив головою м’яч із порожніх воріт. А Оярсабаль? Підміняючи визнаного лідера, капітана команди Морату, він кожною своєю дією доводив, що не гірше, і саме йому вдалося забити переможний гол!

Якщо говорити про якість футболу, то конкуренцію іспанцям могли скласти хіба що німці. Як шкода, що ці суперники зійшлися вже у 1/4 фіналу. Не випадково більшість фахівців назвали їхнє протистояння достроковим фіналом. Але драматично складалися зустрічі i з такими апологетами прагматичного футболу, як збірні Франції та Англії. Колись користувалася популярністю приказка: «У футбол грають 22 особи, а перемагають німці». Часи змінилися, сьогодні у цій ролі частіше виступають французи. Але їм не вдалося переграти романтичних іспанців. Як і збірної Англії. Англійці, до речі, у фіналі показали свою найкращу гру і були як ніколи близькі до успіху (згадаймо їхню відчайдушну атаку на останніх хвилинах, коли Ольмо виніс м’яч із порожніх воріт). Так, загалом виглядали вони гідно, але, як здалося, не змогли виявити своїх найкращих якостей Беллінгем, Сака, Фоден, Воткінс і, звичайно, Кейн. На рівні Іспанії зіграли, мабуть, лише воротар Пікфорд та з застереженнями захисник Стоунз.

Як би там не було, віддамо належне призерам: срібному — Англії, бронзовим — Франції та Нідерландам. Тепер на рахунку збірної Іспанії 4 перемоги на континенті. 3 титули на рахунку національної команди Німеччини. По 2 — у італійців та французів. По одному разу перемагали на чемпіонатах Європи збірні СРСР, Чехословаччини, Данії, Нідерландів, Португалії та Греції.

Кожен турнір такого рівня визначає моду на найближчі роки. Мені мода-2024 подобається. Одна з основних її ознак — інтенсивність, інтенсивність та ще раз інтенсивність. (Знову з гіркотою доводиться згадувати безвольні дії земляків у зустрічі з румунами). Ну і, звичайно, найвища індивідуальна техніка, яка здатна приносити успіх навіть за небувалої інтенсивності.

Юхим ОЧЕРЕТЬКО



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
16/10/2024
Це передбачено ухваленим Верховною Радою законом №4201, яким скасовано перехід з літнього на зимовий час і навпаки. Таким чином, українці 27 жовтня о 4-й годині ранку мають перевести стрілки годинника на одну годину назад. Тобто, ця доба автоматично збільшиться на годину...
16/10/2024
В консультативно-діагностичному центрі №20 на вул. Левітана відремонтовано хірургічне відділення, інформує пресслужба міськради. У медзакладі повністю оновлено медичне обладнання, меблі для персоналу та пацієнтів, робочі місця лікарів обладнані сучасною оргтехнікою...
16/10/2024
План перемоги України — з урахуванням коректив, що внесли західні партнери, — був представлений вчора у Верховній Раді...
16/10/2024
Днями в м. Чорноморськ було проведено молодіжний форум з метою залучення молоді до активної участі в суспільному житті та розвитку громади...
Все новости



Архив номеров
октябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.028