За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Музичний олімп назвав переможців

№47—48 (11391—11392) // 13 июня 2024 г.
Катерина Каличак (Львів, Україна)

Завершився V Міжнародний конкурс Odesa Music Olymp-2024, частиною якого був VІІ Всеукраїнський музично-теоретичний конкурс.

Трохи цифр. Перший «воєнний» Музичний олімп зібрав 78 конкурсантів, а цьогоріч змагався вже 321 учасник віком від 6 до 30 років. Формат онлайн-конкурсу дозволив залучити представників 39 українських міст і селищ, а також Вірменії, Польщі, Литви, Франції, Німеччини, Великої Британії, Іспанії, Хорватії, Румунії, США та Китаю (включно з вимушеними переселенцями з України).

Гран-прі здобули мешканці Дніпра — акордеоніст Ельдар Єфіменко та віолончелістка Лілія Заїчко, перші премії отримали Марк Сєров (кнопковий акордеон), Надія Миколайчук (номінація «вокал»), Софія Фатєєва і Каріна Дришлюк (флейтовий дует).

Студентський хор Одеської національної музичної академії імені Антоніни Нежданової під орудою Галини Шпак — теж Гран-прі. Серед володарів першої премії — десятирічний скрипаль Яків Марченко з Ірпеня, талановита піаністка Еріка Ніколь Голмстром із Миколаєва, десятирічна піаністка Світлана Варданян з Єревана, одеситки Жасмін Подружина (номінація «фортепіано») та саксофоністка Євгенія Ковтун, флейтистка зі Львова Катерина Каличак, ансамбль ударних інструментів InRytmo з Житомира, кияни — віолончеліст Роман Аксіоненко і саксофоніст Марк Таєцький. Отримали другу премію брат та сестра з Одеси, піаністи Руслан та Єва Авдюгіни, учні музичного ліцею імені Столярського.

Єва Авдюгіна (Одеса, Україна)
Єва Авдюгіна (Одеса, Україна)

Гран-прі конкурсу здобув саксофоніст із Києва Іван Лисковець. В номінації «вокал» — сім перших (серед них дев’ятирічний Євген Потапкін із Краматорська і десятирічний одесит Давид Бутко), дев’ять других і сім третіх премій. Представники французького міста Марсель стали володарями других і третіх премій у номінації «народні інструменти» — Александра Оганян, Ліза Дердерян, Лоріна Біргін, Кіран Арно. Всі вони грають на вірменському народному інструменті каноні. Маленькі брати Арам та Арташ Хачатрян із вірменського Раздана (друге місце) грають на сантурі — народному інструменті, що нагадує наші українські цимбали. А є й переможці з теоретичних дисциплін.

— На мій погляд, 15 юних композиторів — зовсім немало в нинішній час, — каже голова журі Леся Олійник. — Лідерами з-поміж молодих композиторів стали Данило Матвієнко та Марія Берестова — представники Одеської національної музичної академії, вихованці класу Кармелли Цепколенко. І вже справжнє «ноу-хау» від одеського конкурсу — номінація «сольфеджіо», з якої, власне, і розпочалась біографія Odesa Musiс Olymp. Цьогоріч юні музиканти вже всьоме змагалися в знаннях із теорії музики, слухового аналізу, в написанні ритмічного та мелодичного диктантів.

Світлана Варданян (Єреван, Вірменія)
Світлана Варданян (Єреван, Вірменія)

Нагадаємо, що Odesa Musiс Olymp придумала та очолила музикознавець Асмік Хачатрян. До складу журі вона залучила піаністку Ольгу Ліфоренко, скрипальку Мирославу Которович, композиторку Кармеллу Цепколенко. В номінації «Народні інструменти» головує професор Артем Ніжнік (Ізраїль), «Духові» — професор Литовської академії музики і танцю Робертас Бейнаріс, «Ансамблі, хори, оркестри» — концертмейстер оркестру опери Валенсії, професор Королівського коледжу музики в Лондоні Андрій Війтович, «Вокал» — солістка Одеського національного академічного театру опери та балету Тетяна Спаська, «Сольфеджіо» — заступниця директора Одеського музичного ліцею імені Петра Столярського Олена Кучма.

Яків Марченко (Ірпінь/Київ, Україна)
Яків Марченко (Ірпінь/Київ, Україна)

З жовтня 2024 року до лютого 2025-го проходитимуть гала-концерти переможців на Великій сцені Одеської філармонії імені Давида Ойстраха. У лютому, нагадаємо, за традицією виступатимуть володарі Гран-прі з камерним оркестром філармонії під орудою маестро Ігоря Шаврука. Хай весь світ дивується, що навіть війна не відміняє музичні конкурси в Україні.

Марія Гудима. Фото надано організаторами конкурсу



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
26/06/2024
З20-го по 24 червня в португальському місті Паредеш проходив чемпіонат Європи з гандболу серед ветеранів. Команда ветеранів «Одеса 55+» в шостий раз стала чемпіоном. В фіналі наші спортсмени перемогли іспанців...
26/06/2024
На це питання готовий дати відповідь заступник голови Одеського апеляційного суду Андрій Дришлюк...
26/06/2024
Громади Одеського району у рамках своїх стратегій працюють над пріоритетними напрямками, серед яких — допомога Збройним Силам України, відновлення пошкодженої інфраструктури через російську збройну агресію...
26/06/2024
У понеділок вранці ворог атакував Одещину двома крилатими ракетами. За інформацією Сил оборони Півдня України, силами протиповітряної оборони одну ракету збито...
Все новости



Архив номеров
июнь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.029