За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

«Книголюб-2023», книжки для військових та зумба

№79—80 (11319—11320) // 05 октября 2023 г.
Ірина Шинкаренко і Олександр Давлятян

Наприкінці минулого тижня бібліотечна спільнота відзначала професійне свято — Всеукраїнський день бібліотек. Цього року приєдналась до святкування і газета «Вечерняя Одесса». Стисло — про те, як все відбувалося, зокрема в Одеській національній науковій бібліотеці.

За 25 років Всеукраїнський день бібліотек став справжнім днем єдності бібліотекарів, читачів і всієї громадськості, які розуміють вагу і значення бібліотек в житті людини, суспільства, держави.

Як зазначив у своєму відеозверненні т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, бібліотека — це не просто місце, де зберігаються книги. Це простір, де поєднуються минуле, сучасне і навіть майбутнє. Простір, де люди знаходять свої мрії, де ми стаємо кращими.

Колектив Одеської національної наукової бібліотеки разом із усією бібліотечною спільнотою дякує всім, хто не забув про читання, хто любить читати, хто шанує українську книгу, українським письменникам, видавцям, бібліотекарям!

Щороку завзята команда Одеської національної наукової бібліотеки на відзначення Всеукраїнського дня бібліотек готує розмаїту святкову програму. Цьогоріч вона тривала цілий тиждень під гаслом «Бібліотека — твоя точка опори» та запропонувала одеситам і гостям міста взяти участь у подіях, які відбувалися в просторах ОННБ на вул. Пастера,13, та вул. Акад. Філатова, 1.

Ірина Бірюкова, генеральний директор ОННБ
Ірина Бірюкова, генеральний директор ОННБ

У ці дні всі охочі мали нагоду безоплатно записатися до бібліотеки і не тільки стати її читачем, а й дізнатися про історію найстарішої книгозбірні країни, відвідавши екскурсію «Скарбниця знань і пам’ятка архітектури».

На шанувальників рідного слова чекало відкрите засідання мовно-літературного клубу «Дивослово», яке стало своєрідним підсумком натхненної і плідної роботи: з квітня 2023 року учасники клубу ретельно вивчали й аналізували один із знакових творів української літератури — «Енеїду» Івана Котляревського.

Поціновувачів прекрасного чекав мистецький вернісаж «Світе мій» та творча зустріч із художницею Світланою Крижевською, а ще чарівна можливість опинитися на мить у імпровізованій малярській студії — бібліотечному «Монмартрі» й отримати власний портрет нашвидкоруч від художниці Еліни Жукової.

В активі відвідувачів (як же приємно про це говорити, бібліотекарям!) була благодійна акція «Подаруй бібліотеці сучасну українську книжку», через яку бібліотека у ці дні отримала понад сто сучасних вітчизняних видань. ОННБ від щирого серця дякує усім, хто дбає про бібліотечні фонди, адже ця шляхетна справа навіть попри суворі виклики сьогодення не переривалася впродовж всього року. Понад 700 примірників книжок було експоновано на виставці-інсталяції «З колекції дарунків 2022—2023», урочисте відкриття якої відбулося за участі дарувальників 26 вересня.

Зумба у дворі бібліотеки
Зумба у дворі бібліотеки

Знаковим стало й те, що у дні свого професійного свята фахівці ОННБ не оминули щирою вдячністю і пошаною воїнів ЗСУ за можливість жити і працювати у рідній країні: 29 вересня «бібліотечний десант» з книжками та смаколиками (дякуємо одеським виробникам і Enni Foods особливо!) відвідав бійців ЗСУ, які проходять реабілітацію в одному зі шпиталів м. Одеси. Справжньою розрадою для захисників стали спеціально зібрані для них сучасні українські книжки. У шляхетній акції збирання книжок неабияку активність проявили: Галина Дольник, директорка популярної в Одесі книгарні-кав’ярні, пересічні одесити, зокрема, родина Чеботаренків, та колектив Одеської національної наукової бібліотеки із найтеплішими вітаннями від генерального директора, заслуженого працівника культури Ірини Бірюкової. Порадував поранених воїнів і додав піднесеного настрою молодіжний музичний гурт «2Х3» (Віталій Дунар і Даша Кутіна).

Основною подією тижневої програми став День відкритих дверей — святкова програма «Бібліотека — твоя точка опори», сповнена різноманітних заходів і інтелектуальних сюрпризів як для відвідувачів, так і для самих бібліотекарів.

Творчий і піднесений настрій створили артисти Одеської обласної філармонії ім. Давида Ойстраха, солісти ансамблю «Ренесанс» на чолі з художнім керівником — лауреаткою міжнародних конкурсів Аглаєю Поліхроніді.

У колі чудових бібліотечних друзів стартувало урочисте підбиття підсумків конкурсу читацьких відгуків «Книголюб-2023», партнерський проєкт ОННБ та громадської організації ротарі-клубу «Одеса-Рішельє». Цьогоріч до партнерства долучилися офіс представництва Мережі креативних міст ЮНЕСКО «Одеса — місто літератури ЮНЕСКО», акціонерний банк «Південний», публічне акціонерне товариство Enni Foods. Генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України, голова оргкомітету конкурсу читацьких відгуків «Книголюб» Ірина Бірюкова принагідно привітала усіх зі святом читацької спільноти — Всеукраїнським днем бібліотек, і зауважила, що «попри повномасштабну війну, бібліотеки залишаються дієвим осередком нашої духовної стійкості та місцем де зростає людський капітал. Місцем, де кожен може доторкнутися до нашої історії, культури та надзвичайної літератури — від старовинних рукописів до сучасних класиків...». Багато теплих слів прозвучало від партнерів проєкту і добрих друзів бібліотеки. Особливим було нагородження почесними дипломами, грошовими винагородами та відзнаками авторів найцікавіших, найбільш оригінальних відгуків: дипломи І ступеня та премії поїхали на фронт для бійців, які цьогоріч брали участь у конкурсі — Євгена Леоненко, молодшого сержанта 1-ї окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, та Дмитра Ільїна, лейтенанта 22-ї ОМБр. Після оголошення переможцем лейтенанта Д. Ільїна, модератор заходу, журналістка Галина Владимирська зачитала його зворушливий лист-звернення, де військовослужбовець обіцяє після перемоги та закінчення війни відвідати нашу книгозбірню.

Маскувальна накидка майстрині Ольги Бурлаки
Маскувальна накидка майстрині Ольги Бурлаки

А в другій половині Дня відкритих дверей бібліотека радо запросила всю дружню читацьку родину на артмайданчик «Місце зустрічі — БІБЛІОТЕКА», де на всіх відвідувачів чекали безліч цікавих подій: майстер-класи від майстринь бібліотечної палітурні (реставрація та оправа книжок, виготовлення книжкових закладок); інтерактивна книжкова виставка «Бібліотека — сучасна, креативна, твоя!»; бібліокафе «Книжка й кава — чудова пара!» (за підтримки ПАТ Enni Foods); літературна вікторина «Читай і вигравай!»; фотозони: «ОННБ: крок за кроком»; «Все буде КУЛЬТУРА»; «Бібліотечне книгосховище: стороннім вхід НЕ заборонено!»; «Бібліоледі» та інші цікавинки побачите там.

Насичена програма захопила і надихнула усіх. Молодіжний дует «2Х3» Віталій Дунар і Даша Кутіна порадували прихильників сучасних хітів, а шанувальники бардовської пісні отримали насолоду від виступу Анатолія Себова. На театралів чекала зустріч з акторами Одеського театру юного глядача ім. Юрія Олеші, які зіграли уривок з вистави «Лісова пісня» за твором Лесі Українки: тендітна Ірина Шинкаренко — Мавка і завзятий Олександр Давлятян — Лукаш. Здивувало і патріотичне дефіле «Непереможні», яке представляло модельне агентство Royal Family Ukraine (керівник проєкту — Марина Овчаренко), адже дизайн і мода також роблять свій внесок у справу нашої перемоги.

Та справжньою сенсацією стала презентація книжкового проєкту головного редактора газети «Вечерняя Одесса» Олега Суслова «Життя в стилі «Зумба». «Зумба має багато сенсів: це не тільки танцювальна фітнес-програма, це — особливі ритми, свого роду ментальне кун-фу, що дарує піднесення від володіння власним тілом, це усмішка й психологічний якір. Для мене зумба пройшла випробування ковідом, а нині рятує і під час війни, це наснага, що допомагає нам активно працювати і жити, рухатися вперед, до перемоги», — зазначив журналіст. А переконливим підтвердженням його слів стало відкрите заняття для дорослих і малечі від тренерок Наталії Розманич, Катерини Мішкевич та Любові Цивліної (фітнесклуб «Шторм», мережа клубів «Вища ліга»), яке захопило усіх у свій чарівний рух.

Фото Олега Владимирського



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.027