За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Точка опори і місце сили

№77—78 (11317—11318) // 28 сентября 2023 г.
Точка опори і місце сили

30 вересня — Всеукраїнський день бібліотек

Для бібліотечної спільноти свято — це хороший привід поділитися новинами про те, чим і як живе сучасна бібліотека, що цей день означає для бібліотекарів, читачів, книголюбів і чому бібліотеки важливі для стійкого розвитку суспільства.

Дійсно, бібліотеки сьогодні — це одна з потужних точок опори та стійкості, на якій зводиться простір культурного суспільства. Бібліотеки як скарбниці знань та інформації дієво впливають на процеси розвитку економіки, науки, освіти, культури. А нині, у викличних умовах війни бібліотеки для своїх спільнот, громад та новоприбулих стали і точкою опори, і місцем сили, і простором для співтворення, порозуміння й підтримки.

Для нас, бібліотекарів, це свято особливе, адже воно нагадує кожному з працівників тисяч бібліотек України про відповідальну та почесну місію у розвитку культури, науки, освіти та збереженні культурної спадщини й національної пам’яті.

Всеукраїнський день бібліотек — свято не лише для бібліотечних працівників, але й для усіх наших читачів. Бібліотеки об’єднують людей навколо книг, ідеї і навчання, роблять культурну спадщину доступною для всіх і сприяють розвитку інтелектуального потенціалу нації. Сьогодні, коли вся Україна боронить свої кордони та право на власну національну та громадянську ідентичність, ми щодня даємо відповідь — собі як працівникам культури і суспільству, яке спирається на цінніснотворчий потенціал бібліотек, — яким є наш внесок у здобуття перемоги?

Одне з чільних завдань для нас — зберегти стійкість перед викликами воєнного часу аби продовжувати надавати доступ до інформації і знань, посилювати інтелектуальний потенціал суспільства.

Давайте разом пригадаємо наш бібліотечний рік, чим він запам’ятався і бібліотекарям, і читачам.

Одеська національна наукова бібліотека — найстаріша публічна книгозбірня України. Заснована 1829 року як Одеська міська публічна бібліотека, нині вона є одним з провідних культурних, науково-інформаційних закладів, який забезпечує інформаційні, науково-дослідні, освітні, культурні та інші потреби користувачів, рівний доступ до інформаційних ресурсів, здійснює функції науково-дослідного, методичного та координаційного центру з питань бібліотекознавства, бібліографознавства, документознавства.

Бібліотека активно функціонує навіть в часи воєнного стану: в 2022 році бібліотеку відвідало близько 600 тис. користувачів, проведено понад 150 різноманітних соціокультурних та науково-комунікативних заходів міжнародного, загальнодержавного та регіонального рівнів.

9—11 червня 2023 року під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України в Одеській національній науковій бібліотеці відбувся Інтелект-форум — щорічний загальнонаціональний комплексний проєкт соціокультурного та науково-комунікативного спрямування, в рамках якого проведено XXIII Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині» та Всеукраїнську науково-практичну конференцію з міжнародною участю «IV ОдесаБібліоСаміт». Ми переконані, що проведення Інтелект-форуму стало ефективним внеском у спільну боротьбу на культурному фронті проти російської агресії, засобом підсилення інформаційного спротиву, а також дієвим майданчиком для пошуку рішень у подоланні гострих викликів сьогодення та створення механізмів повоєнного відновлення загальнонаціональної культурної системи.

Свій творчий доробок в рамках ХХІІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» презентували близько 40 учасників, які представляли книжкову продукцію понад 100 видавництв. Під час Інтелект-форуму відбувся традиційний книжковий конкурс «Краща книга виставки-форуму «Українська книга на Одещині» — 2023» та виїзне Свято української книги в селищі Авангард.

Ми не тільки пишаємося успіхом цих сталих соціокультурних проєктів, але й наполегливо дбаємо про розвиток та різноманіття форм роботи, впровадження інновацій.

Пригадаймо щиру радість малечі, яка брала участь у новорічно-різдвяній програмі «Книжковий дивосвіт». У рамках масштабного бібліотечного проєкту родинного дозвілля більше ста хлопчиків і дівчаток разом з батьками відвідали наше дивовижне дійство та стали частиною театралізованого знайомства з книжковим всесвітом найстарішої публічної книгозбірні України. У Міжнародний день дарування книг та День всіх закоханих в стінах бібліотеки вже вп’яте відбулося неймовірне свято — Велика Одеська Бібліоніч.

У квітні в бібліотеці розпочала роботу мовно-літературна вітальня «Дивослово». Також активно працюють мовні клуби: літературний дискусійний клуб Literature Discussion Club, «Читаємо мовою оригіналу». Проводяться заняття з англійської мови для дітей та дорослих по методиці edutainment — з використанням настільних ігор. Розвиваються партнерські проєкти. Так, спільно з Одеською міською федерацією шахів діє проєкт «Хід конем». Найяскравішою соціокультурною подією серпня стало родинне свято «Борщова екскурсія Одещиною: єдність в різноманітті» у внутрішньому дворику ОННБ, яке зібрало близько трьох сотень людей різного віку 24 серпня 2023 року. Це був унікальний захід, започаткований вперше в українській бібліотечній спільноті Одеською національною науковою бібліотекою.

Не забуваймо, що важливе місце в роботі бібліотеки посідає наукова робота. Дієвими науково-комунікативними майданчиками стали наукові конференції та семінари, проведені у співпраці із партнерами.

Попри виклики спричинені війною, Одеська національна наукова бібліотека продовжує роботу з формування бібліотечного фонду документами, що надходять з різних джерел. Внаслідок активної міжнародної співпраці спостерігається позитивна динаміка збільшення кількості видань, отриманих з-за кордону від партнерів з книгообміну. Вдячні постійним партнерам ОННБ з міжнародного документообміну: Національна бібліотека святих Кирила і Мефодія (Софія, Болгарія), Публічна бібліотека «Пенчо Славейков» (Болгарія, Варна), Університетська бібліотека в Братиславі (Словаччина), Національна бібліотека Польщі, Спілка українців у Польщі та організація «Український Дім» (Варшава), Національна бібліотека Латвії, Національна бібліотека Республіки Молдова, Гете-Інститут (Goethe-Institut).

Щоразу переконуємося, що найбільший скарб — це друзі. Це — наші партнери, меценати, спонсори: ПАТ «Єнні фудз», ПАТ акціонерний банк «Південний», ALIPH Foundation, ТМ «Смажимо каву в Одесі», газета «Вечерняя Одесса». Багаторічна і тісна дружба пов’язує бібліотеку з ГО «Український клуб Одеси», ГО Ротарі-клуб «Одеса-Рішельє», Одеською філією Грецького фонду культури, Одеським музеєм західного та східного мистецтва, Благодійним фондом «Хвиля’91» та ін.

Раді мати таких надійних партнерів, як ВГО «Українська бібліотечна асоціація», Офіс представництва Мережі креативних міст ЮНЕСКО «Одеса — місто літератури ЮНЕСКО», Національний університет «Одеська політехніка», ОНУ ім. І. І. Мечникова, Одеський обласний центр української культури, Військова академія (м. Одеса), Одеський державний університет внутрішніх справ.

В часи війни бібліотека стала для одеситів більше ніж звичною локацією для читання та спілкування. Під час масштабних блекаутів в листопаді 2022 року, ще до відкриття офіційних «Пунктів незламності», у фойє бібліотеки було облаштовано простір для комфортного перебування мешканців міста Одеси, місця для обігріву, доступу до електрики та інтернету, комп’ютерної техніки для роботи, навчання та дозвілля. Він діяв до стабілізації ситуацій й за нагальної потреби буде розгорнутий знову.

Вдячні Збройним Силам України за захист та віримо в незламний дух українського народу!

Як ми проводимо Всеукраїнський день бібліотек? Цьогоріч натхненна команда Одеської національної наукової бібліотеки підготувала розмаїту святкову програму «Бібліотека — твоя точка опори» та запрошує одеситів і гостей міста на цикл заходів, які проходитимуть по 30 вересня 2023 р. в залах ОННБ (вул. Пастера,13, та вул. Акад. Філатова, 1). У ці святкові дні всі охочі можуть безоплатно записатися до бібліотеки та стати читачем найстарішої книгозбірні країни, відвідати відкрите засідання мовно-літературного клубу, мистецький вернісаж та творчу зустріч з художницею Світланою Крижевською, отримати власний портрет нашвидкуруч від художниці Еліни Жукової.

Запрошуємо взяти участь у благодійній акції «Подаруй бібліотеці сучасну українську книжку», патріотичній акції «Бібліотека — українському воїну» з передачею книжок у дарунок захисникам, які перебувають на реабілітації. На гостей чекає екскурсійна програма «Скарбниця знань і пам’ятка архітектури», бібліотечний квілт «Все буде КУЛЬТУРА», літературна вікторина, книжкові виставки, благодійний бібліоярмарок, патріотичне дефіле від модельного агентства Royal Family Ukraine, а також оригінальні фотозони та інші цікавинки.

Важливою подією стане урочисте підбиття підсумків конкурсу читацьких відгуків «Книголюб-2023» та нагородження почесними дипломами, грошовими винагородами авторів найцікавіших, найбільш оригінальних відгуків.

З програмою заходів можна ознайомитися на сайті бібліотеки odnb.odessa.ua

Святкуймо Всеукраїнський день бібліотек разом!

Ірина БІРЮКОВА. Генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.044