За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Спорт

Федерація номер один

№57—58 (11401—11402) // 18 июля 2024 г.
Федерація номер один

Міністерство молоді та спорту України щорічно складає національний рейтинг у кожному виді спорту. У гандболі, набравши 12360 балів, перше місце з великим відривом посідає Одеська область. У Запорізькій області, що йде слідом, — 8842 залікові очки. Про цей феномен та інші досягнення гандболу Одещини ми ведемо розмову з президентом обласної федерації гандболу, почесним громадянином Одеси та Одеської області Сергієм ГРИНЕВЕЦЬКИМ.

— Сергію Рафаїловичу, найкращою гандбольною командою країни вже багато років є запорізький «Мотор». Як же нам вдалося випередити (і значно випередити) конкурентів?

— У Запоріжжі вся увага приділяється одному клубу. А в нас інша філософія. Намагаємося підходити до справи комплексно — це команди Суперліги, і Першої, і юнацькі. Звідси результат: «Одеса» у чемпіонаті країни впевнено посіла 2-е місце, «Ізмаїл» у першому ж сезоні серед еліти, одразу пробився до квартету провідних, 4-е місце для дебютанта — це великий ривок, позаду залишилися команди, що десятки років грають у Суперлізі. Денис Саварін став найкращим бомбардиром турніру, він і Марат Сагдєєв увійшли до символічної збірної першості.

На чемпіонаті країни серед юнаків (2009 рік народження) команда Одещини посіла 1-е місце. На засіданні президії обласної федерації ми ухвалили рішення про участь цієї команди в турнірі Першої ліги. Буквально днями ми з тренерами Оленою Чупріною та Оленою Рябоконь обговорювали організаційні питання. Обласна влада обіцяла зробити все необхідне для придбання екіпірування, влада Чорноморська має вирішити питання надання колективу спортивної зали для тренувань.

— Команда представлятиме Чорноморськ?

— Це збірна Одеської області. У її складі є хлопці з Овідіополя, з Роздільної та інших міст, але основу складають гандболісти з Чорноморська. Тож основна база у них буде у Чорноморську, де є стандартна зала.

Таким чином, наступного сезону Одеську область у Суперлізі представлятимуть дві команди та у Першій — одна.

— Не менш значні досягнення наших земляків і серед юнаків, і серед ветеранів… Від імені читачів «Вечерней Одессы» вітаємо нашу команду, яка вшосте стала переможницею чемпіонату Європи у віковій категорії 55+. Ви були капітаном чемпіонів. Поділіться подробицями, будь ласка.

— Почну здалеку. Історія ветеранської команди така. Основа — це колишні гандболісти одеського СКА. У 2014 році ми вперше виїхали цим складом до Праги та несподівано (вояж вийшов спонтанним) посіли 2-е місце. Через рік у Ніцці ми до Європейських ігор майстрів були вже більш-менш готові. У фіналі поступилися один м’яч угорцям і знову стали другими. Відверто кажучи, суддівство було не на нашу користь. Але ми набули досвіду, побачили, що майстерність нікуди не поділася, і вирішили перейти на системний рівень підготовки. Нам дуже допомогли у санаторії «Аркадія», де ми пройшли обстеження. Нами щільно займалася дуже добрий лікар-реабілітолог Світлана Георгіївна Галаган. Ми виконували усі її вимоги. І зовсім по-іншому себе відчули! Перейшли на серйозний режим тренувань: двічі на тиждень — ігрова, один раз — фізпідготовка; бігали кроси і таке інше. Як результат — до ковіда п’ять разів поспіль ставали чемпіонами континенту, рівних нам просто не було. Цю систему підготовки тримаємо до сьогоднішнього дня.

— То як склався турнір у Португалії?

— Змагання проходили у місті Паредіш, це недалеко від Порту. Там зведено чудовий спортивний комплекс. У жінок нагороди оспорювали команди у категоріях 33+ та 43+. У чоловіків — 35+, 45+, 50+ та 55+. Багато хто говорить, що потрібно вводити ще одну категорію — 60+, але міжнародна федерація вагається.

У нашому віці з’явилося сім колективів. Групу А склали польські «Сілезія» та збірна Варшави, збірна Португалії та «Одеса 55+». Ми без особливих зусиль обіграли всіх суперників і вийшли у фінал з першого місця. В іншій групі грали місцевий «Порту», «Щецин» із Польщі та збірна Іспанії. У півфіналі ми переконливо переграли «Порту», вже після першого тайму було зрозуміло, що переможемо. Фінал із традиційно сильними іспанцями склався трохи інакше. Початок вийшов напруженим — 2:2, 4:2, нарешті нам вдалося трохи вирватися вперед — 6:2. Іспанці взяли тайм-аут, після чого рахунок завмер, 5–6 хвилин жодна команда не могла забити — для гандболу це досить довго. Тоді тайм-аут узяв наш граючий тренер Дмитро Сердюк. І нас, як то кажуть, прорвало. Отже, «Одеса 55+» стала чемпіоном, Олега Перехрестова в черговий раз визнано найкращим воротарем Європи, а Ігоря Котенка — найкращим розігруючим.

— Сергію Рафаїловичу, команда — шестиразовий переможець Європейських ігор майстрів. чи є в її складі шестиразові чемпіони?

— Мабуть, відсотків 70. Давайте порахуємо: Аділь Озенбашлі, Дмитро Сердюк, Юрій Салогуб, Юрій Мелешко, Віталій Пелешенко, Сергій Гриневецький...

— А дебютанти серед переможців є?

— Ігор Котенко вперше брав участь у турнірі такого рангу та одразу завоював особистий приз. Решта хлопців — Геннадій Мізін, Геннадій Брiзгун, Олександр Карачебан, Віталій Орєшин, Андрій Майборода, Юрій Савельєв, Олег Перехрестов — три-, чотириразові володарі золотих медалей, свого часу пограли і в Іспанії, і в Ізраїлі, і в Угорщині, і у Францiї. Загалом команда з величезним досвідом.

Хочу висловити щиру подяку керівнику Державної прикордонної служби України Дейнеку Сергію Васильовичу, який сприяв виїзду команди за кордон. У складі команди є шістдесятирічні та старші, але є й молодші. Усі хлопці зареєструвалися згідно із Законом про мобілізацію, отримали ВІН-коди, оновили свої дані. Сергій Васильович підтримав нас у цьому напрямі. І ми його не підвели.

— Перемога на Іграх, природно, додала плюсів у рейтинг гандбольної України.

— Не лише перемога. Ми привезли із собою двох суддів — Олександра Голікова та Олександра Ківерника. І вони виявилися найкращими на турнірі. Недарма їм доручили судити фінальний поєдинок у віковій категорії 35+ (це, по суті, спортсмени, що ще діють). Таким чином, авторитет України у свiтi ще більше зміцнився.

— А як у країні зміцнився авторитет федерації гандболу Одещини?

— Дивіться, існує план заходів, який ми надаємо до департаменту фізичної культури, спорту та туризму. Так ось, все, що запланували, ми виконали. Провели турнір, присвячений Дню утворення Одеської області та пам’яті відмінника освіти Анатолія Петриги — тренера з Роздільної. Змагання дитячо-юнацької ліги серед юнаків та дівчат проходили у п’яти віках — 2014 року народження, 12-го, 11-го, 10-го та 2009-го. Провели Кубок Дунаю в Ізмаїлі та Кубок Дністра в Маяках, де функціонують два сучасні ігрові комплекси. В осінньому та весняному Кубку федерації гандболу взяли участь сім колективів. Визначився лідер — це команда «Одеса 35+» (готуємо її до міжнародних стартів). Добре виявили себе представники Іванівки, Роздільної, ветерани 55+. Достойно виглядали команди із Шабо та Біляївки. У Чорноморську відбувся традиційний міжнародний турнір серед хлопчиків, присвячений пам’яті заслужених тренерів України Олександра Песляка та Валерія Оркіса, а також Валерія Половнікова. Цей турнір поступово стає знаковим.

І найважливіше: відкрили два відділення гандболу у ДЮСШ Ананьєва (дуже хороша дівоча команда підростає) — це великий прорив, і в Ізмаїлі, де успіхи однойменного клубу різко підвищили інтерес до гандболу.

— Сергію Рафаїловичу, у розмовах з вашими колегами з інших видів спорту часто доводиться чути нарікання, мовляв, не вистачає тренерських кадрів.

— То тренерів готувати треба! Ми ж підготували Олену Чупріну та Олену Рябоконь, які вивели юнаків у Першу лігу! Діти Сергія Латушкова з Іванівки регулярно посідають перші місця. Торік у Данії на чемпіонаті Європи перемагали ПСЖ, «Барселону». Де Іванiвка і де Париж, Барселона, уявляєте? З’явилися тренери в Ізмаїлі. Женя Марченко пройшов відповідне навчання, готується до здобуття міжнародного сертифікату. Із задоволенням можу відзначити появу нових молодих осіб у Чорноморську, Овідіополі, Шабо, Іванівці, Роздільній, Ананьєві, Татарбунарах.

У лютому провели семінар для тренерів-викладачів, 26 осіб пройшли навчання. У вересні намічено ще один семінар, вже з тестами. А у березні у ДЮСШ-5 вчителі фізичної культури з усієї області займалися за програмою «Варіативний модуль гандбол: практичний аспект».

— Отже, успіхи наших земляків, у тому числі й на молодіжному рівні, абсолютно логічні?

— Звичайно. Минулого року ми виграли Гімназіаду та Універсіаду України. Розповім кумедну ситуацію на Універсіаді: серед головних лідерів вважався Сумський університет. Чому? Та тому, що туди пішли вчитися на магістрів наші Маломан, Микалюк, Колесников, П’ятак із Ізмаїла, Черевко із «Мотора». Загалом у фіналі одесити грали проти одеситів. В результаті троє представників Одеської області — Іван Гриньків та Богдан Коваленко з Ізмаїлу і одесит Вадим Поліщук зараз у складі збірної України (U-20) беруть участь в юнацькому чемпіонаті Європи.

І ще один аспект — підготовка суддів. Про кваліфікацію Голікова і Ківерника йшлося вище, а їх стопами йдуть молоді. Артем Ганзієнко та Ліза Тихонова вже судили матчі Кубка федерації, залучатимуться до матчів чемпіонату України серед юнаків та дівчат.

— Переконали, Сергію Рафаїловичу, федерація гандболу Одеської області своїми результатами доводить ефективність комплексного підходу.

— Якщо підсумовувати, то, зважаючи на те, як ми працюємо, через рік на вершині національного гандбольного рейтингу знову буде Одеська область. Причому з переконливим відривом: ми беремо участь у всіх змаганнях на рівні Міністерства молоді та спорту і без нагород не повертаємось.

Орест ІЗМАЙЛІВ



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
04/09/2024
На 6 вересня скликано пленарне засідання 23-ї сесії облради, з цього приводу видано розпорядження Григорія Диденка...
04/09/2024
За 10 років на Алеї зірок Одеси відкрито вже 48 зірок на честь видатних митців нашого міста. У День міста Алея зірок поповнилася ще чотирма новими іменами видатних одеситів...
04/09/2024
Кабінет Міністрів запустив експериментальний проєкт Єдиної платформи ЖКП для впорядкування житлово-комунальних послуг...
04/09/2024
У Полтавському військовому інституті зв’язку не відбувалося шикування під час російського ракетного удару 3 вересня. Про це повідомив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в етері національного телемаратону...
Все новости



Архив номеров
сентябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.047