За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Зустріч з родинами полонених, Червоний Хрест та скандали з ТЦК

№77—78 (11421—11422) // 26 сентября 2024 г.
Зустріч з родинами полонених

Тригодинну зустріч з близькими українських захисників і захисниць, які перебувають у ворожому полоні чи зникли безвісти, провів на початку тижня в Одесі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Після її закінчення омбудсман поспілкувався з журналістами.

— Дуже непроста, емоційна зустріч, до якої долучилися понад 400 осіб, — зазначив Дмитро Лубінець, коментуючи розмову, що відбулася. — Родичи порушили такі проблемні питання: комунікації з військовими частинами та окремими держорганами, пошук зниклих безвісти оборонців України, проведення ДНК-експертизи, зміни до законодавства щодо виплат родинам воїнів, які перебувають у полоні або зникли безвісти. Звучали питання щодо падіння літака ІЛ-76, звернення до міжнародних організацій. Під час зустрічі родини полонених порушили тему листування, і їм дали роз’яснення: працівники офісу омбудсмана з працівниками офісу російської уповноваженої з прав людини обмінюються листами військовополонених. А на запитання щодо підтвердження факту полону відповіли: повертаємо і підтверджених, і тих, хто вважався зниклими безвісти.

Працівники офісу омбудсмана і всіх структур, дотичних до теми зустрічі, поспілкувались з рідними полонених і зниклих безвісти індивідуально, зібрали їх особисті звернення.

За словами Дмитра Лубінця, наразі трохи легше стало з поверненням найбільш важких категорій військовополонених — засуджених військових, тих, хто більше двох років у полоні, жінок. 57 обмінів полоненими вже відбулися. За його словами, допомагають у цьому процесі Об’єднані Арабські Емірати, Катар, Туреччина, Ватикан і «низка країн, які не хочуть про себе говорити, але допомагають».

Представництво Уповноваженого ВР України з прав людини в Одеській області — м. Одеса, вул. Канатна, 83, к. 103. Гаряча лінія офісу омбудсмана 0800-50-17-20 (безкоштовно)

Дмитро Лубінець зауважив, що на зустрічі вкотре були відсутні представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), до яких у родин полонених були питання, зокрема щодо відвідування українських військовополонених у РФ.

— Я, мабуть, один з найбільших критиків цієї організації, яка, на жаль для нас, має монопольне право на доступ до військовополонених, контроль вимог Женевської конвенції, але не виконує свій мандат в РФ, — сказав омбудсман. — В Україні представники МКЧХ мають доступ до спеціально створених таборів для російських військовополонених, а в РФ для них все зачинено. В МКЧХ не хочуть визнавати, що росіяни порушують Женевську конвенцію. Навіть коли росіяни прицільним артилерійським обстрілом зруйнували гуманітарний конвой комітету в Донецькій області і вбили трьох працівників, не було жодного коментаря. І засудження. Мабуть МКЧХ має піти в історію, а нам слід створити іншу організацію з іншим розумінням місії.

На запитання «Вечірньої Одеси» — чи можна в такому разі не підтримувати внесками цю неефективну інституцію — Дмитро Лубінець відповів:

— Ви праві щодо внесків! Я розпочав процедуру інформування найбільших донорів МКЧХ (38% загального бюджету складають внески США). Всім країнам, які допомагають Україні, пропоную перенаправляти кошти на гуманітарні проєкти національного товариства Червоного Хреста.

Дмитро Лубінець і Марія Попова
Дмитро Лубінець і Марія Попова

Журналісти попросили омбудсмана прокоментувати конфлікти між населенням і працівниками ТЦК. Дмитро Лубінець зазначив, що звернення до нього з цього приводу є, але не завжди це означає порушення прав.

— В числі тих областей, де найбільше звернень щодо дій ТЦК, — Закарпатська і Одеська, у той же час є регіони, де про порушення не йдеться.

Чи є скарги на дії ТЦК в регіональне представництво Уповноваженого ВР України з прав людини? За словами представниці омбудсмана в Одеській області Марії Попової, немає.

— Факти порушень виявляємо в результаті постійного моніторингу соціальних мереж і реагуємо в рамках своїх повноважень, як, наприклад, у випадку мобілізації 14-річного хлопця з Ізмаїльського району — оперативно втрутилися, з хлопцем все наразі нормально.

Дора Дукова



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
25/09/2024
У ніч на 25 вересня російські окупанти атакували Одещину ракетами Х-59/69 з акваторії Чорного моря, а також ударними БпЛА типу Shahed...
25/09/2024
Одеситів і гостей міста запрошують на запальну сальса-терапію в рамках ІІ етапу національної кампанії «Чуйність перемагає насильство. Зроби крок»...
25/09/2024
В Одеській області незабаром можуть з’явитися плавучі електростанції. Це будуть газопоршневі або газотурбінні установки, розташовані на суднах технічного флоту, що генерують 500 МВт...
25/09/2024
Погода в Одесі 27 вересня — 2 жовтня
Все новости



Архив номеров
сентябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.029