За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Нове свято. Вперше і назавжди

№58—59 (11195—11196) // 28 июля 2022 г.
Нове свято. Вперше і назавжди

Починаючи з 28 липня, ми будемо відзначати його щороку. Нагадаємо, День української державності встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року.

Увести нове свято запропонував Президент Володимир Зеленський. За його словами, «точка відліку» української державності — заснування Києва, столиці Київської Русі й сучасної України. Тому нове свято відзначатиметься у день хрещення Київської Русі. Це свято звертає увагу на те, що українській державності не 30, а понад тисяча років.

Про введення нового свята Володимир Зеленський повідомив під час святкування Дня незалежності України минулого року. А згодом, 31 травня 2022 року, Верховна Рада прийняла закон, яким визнала День української державності вихідним днем. Так би і було — вихідний, святкові заходи, але завадила війна.

На початку цього тижня до українців звернувся президент:

«…Починається важливий тиждень — символічний. Тиждень, коли ми вперше відзначимо День української державності 28 липня. Вперше.

Відзначимо в час такої жорстокої війни — на шостому її місяці. Після восьми років війни на Донбасі. Але відзначимо. Попри все. Бо українців не зламати.

День української державності буде утверджувати зв’язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу. Понад тисячу років державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру.

Зараз у багатьох подвигах наших воїнів, у мудрості наших людей у боях, навіть просто в розмовах звичайних українців про те, що відбувається, ми можемо побачити, ми можемо почути і зрозуміти приклади таких же характерів, як і сотні років тому. Можемо побачити приклади такої ж хоробрості, такого ж ставлення до життя і, найголовніше, — ставлення до України й до ворога.

Лише ті, хто абсолютно не знає правди історії й абсолютно не відчуває її сенсу, могли ухвалити рішення атакувати нас. Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття. Українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. І не зламаються зсередини, як це бувало не раз. Не цього разу!

Берегти єдність зараз, працювати разом на перемогу — це найважливіше національне завдання, яке всі ми обов’язково виконаємо.

А отже, зможемо зробити те, що не вдавалося зробити раніше попереднім поколінням. Це стосується й нашого захисту в цій війні за незалежність, і нашого руху в об’єднану Європу, до повноправного членства у ЄС, і нашої здатності стати однією з найбільш сучасних держав світу…».

Не на часі масштабне святкування, але в громаді регіону не пройшли повз важливої події. В Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Грушевського відбувся хакатон національного державотворення «Українська державність: точка відліку» за участі громадських, політичних і церковних діячів, науковців і письменників, педагогів і журналістів, літераторів, митців, культурних діячів. У Авангардівській територіальній громаді оголосили про конкурс на найкраще виконання віршів на тему «Моя Україна — незламна країна» з врученням подарунків трьом найкращим виконавцям. Одеський зоопарк запросив 28 липня на свято «Україна — це ти», про те, що там відбувалося, ми маємо намір розповісти читачам.

Незважаючи на війну, в Україні відзначатимуть усі важливі дати для нашої держави. Про це днями заявив Президент України Володимир Зеленський: «Ми точно будемо відзначати всі важливі дати для нашої держави. Так, через безпекові умови не завжди гучно. Не можемо собі дозволити. Бо гроші сьогодні йдуть на фронт. Але тим не менш, ці дати обов’язково будуть у нашому календарі, у нашій пам’яті, для наших дітей. І ми це обов’язково повинні робити».

Сьогодні — День української державності, а невдовзі — День незалежності. Як зазначив президент, він поки не готовий оголосити формат відзначення Дня незалежності в цьому році: «Точно не хочеться попереджати наших агресивних сусідів щодо того, що буде відбуватися, а відбуватися буде».

Дар’я Алєксєєва



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

07.08.2022 | Захар Залука, курсант
У зв'язку з озвученою в друкованому органі приємною констатацією того факту, що “українській державності не 30, а понад тисячу років” і, відповідно, “понад тисячу років державотворчому досвіду”, хотілося б дізнатися, де можна побачити кілька надрукованих у цей історичний період у будь-якій європейській країні географічних карт з позначенням географічних кордонів цієї державності в період з 988 р. (тобто року її встановлення) за, скажімо, до 1900 року? Адже саме такі і тільки такі карти могли б послужити безумовним, потужним науковим історичним документом, який перетворює озвучене святкове повідомлення на безумовний історичний факт, що безумовно пішло б на користь стійкості та фактологічної самобутності нашої незаперечної державності.

Захар Залука, курсант
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
27/03/2024
В Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені О. В. Блещунова (вулиця Польська,19) відкривається виставка «Драм — біль та пам’ять Маріуполя»...
27/03/2024
В этом году в Одессе запланировано создание и на-несение почти 25 километров велодорожек и велополос...
27/03/2024
Президент Владимир Зеленский издал указ об увольнении Алексея Данилова с должности секретаря Совета национальной безопасности и обороны Украины...
27/03/2024
В Авангардівській громаді, яку очолює лауреат редакційного конкурсу «Люди справи» Сергій Хрустовський, днями відбулася знакова освітянська подія...
Все новости



Архив номеров
март 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.032