За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

«Нова Одіссея» знову кличе у творчу подорож

№85—86 (11429—11430) // 24 октября 2024 г.
Другий сезон конкурсу відкривають Олег Суслов, дитяча письменниця Інна Іщук, Майя Дімерлі, поетеса Владислава Ільїнська

Минулої п’ятниці у дитячій бібліотеці №26 (вул. Кіри Муратової, 13) відбулася презентація нового сезону поетичного фестивалю-конкурсу «Нова Одіссея», в якому можуть взяти участь діти віком від 6 до 17 років. З понеділка, 22 жовтня, організатори відкрили прийом робіт, він триватиме до 30 грудня.

Читачам «Вечірньої Одеси» немає потреби нагадувати, що це за конкурс. Адже газета є інформаційним партнером «Нової Одіссеї». Нагадаємо, що ініціатором проведення дитячого творчого змагання є Ілля Камінський — відомий американський поет, який виїхав з Одеси тридцять років тому, але залишився справжнім одеситом (у війну він вже чотири рази відвідував рідне місто), лауреат редакційного конкурсу пам’яті Б. Ф. Дерев’янка «Люди справи». Ідея проведення «Нової Одіссеї» народилася в Іллі Камінського у співдружності з Майєю Дімерлі, керівницею Офісу «Одеса — місто літератури ЮНЕСКО». Ну а підтримали чудову ідею Центральна бібліотечна система для дітей м. Одеси, секція дитячої літератури Одеської обласної організації Національної спілки письменників України та наша газета.

Перший сезон дитячого поетичного конкурсу стартував восени минулого року, з одеського він несподівано став всеукраїнським: «Нову Одіссею» помітили в багатьох містах країни. Нагороджували лауреатів навесні цього року. Докладно про це газета розповідала в матеріалі «Поезія сильніша за ракети!» (номер за 11 квітня). Нагадаємо, що паралельно з конкурсом працювала літературна студія «Літера», де відомі одеські поети ділилися секретами творчості з літераторами-початківцями. Також учасникам було запропоновано цікаву культурно-освітню програму: екскурсію до зоопарку, відвідування планетарію, знайомство з Одеською кіностудією.

І ось — новий сезон конкурсу. Базові принципи його проведення залишаться незмінними: суворе та професійне журі, неупередженість оцінок, безумовне дотримання термінів подання заявок від конкурсантів. Ну, а після підбиття підсумків — грошові призи переможцям та призерам у кожній віковій номінації, грошові премії літературним наставникам, а також подарунки та грамоти всім учасникам. Продовжить свою роботу студія «Літера», у програмі культурно-освітніх заходів — нові цікаві екскурсії та зустрічі.

Безумовно, дитячий поетичний конкурс заслуговує на додаткову увагу з однієї, всім зрозумілої причини. У країні третій рік триває війна. А діти пишуть поезії. Під виття повітряної сирени, під гуркіт ракетних ударів. Одні займаються творчістю вдома, а інші римують рядки, живучи далеко від рідних місць, де сьогодні господарюють загарбники. Пишуть про все. І, перш за все, про війну, з якою завжди тепер асоціюватиметься їхнє дитинство.

Олег Суслов. Фото Олега Владимирського



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
23/10/2024
Систему медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) повністю ліквідують, заявив Президент України Володимир Зеленський...
23/10/2024
Погода в Одесі 25—30 жовтня
23/10/2024
Київ приймав Всеукраїнські змагання найсильніших із фехтування на шаблях серед юніорок та юніорів...
23/10/2024
Стали відомі остаточні результати чемпіонату України з вітрильного спорту в олімпійських класах...
Все новости



Архив номеров
октябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.029