За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Село Василівка, катакомби та захист пам’ятника Михайлу Воронцову

№73—74 (11417—11418) // 12 сентября 2024 г.
Село Василівка, катакомби та захист пам’ятника Михайлу Воронцову

Вийшов з друку черговий, вже 36-й, випуск історико-краєзнавчого альманаху «Південний Захід. Одесика». Презентація за традицією відбулася днями в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці імені М. Грушевського, і провели її головний редактор збірки, доктор історичних наук Віктор Савченко і почесний громадянин м. Одеси та Одеської області, меценат, який роками підтримує видання, Сергій Гриневецький.

«Вечірня Одеса» також була запрошена на цей захід і скористалася можливістю вручити Віктору Савченко диплом лауреата редакційного конкурсу «Люди справи» за підсумками 2023 року і статуетку «Садівник». Саме за багаторічну працю над випуском альманаху журі конкурсу відзначило відомого історика.

Щодо чергового випуску історико-краєзнавчої збірки, краще за Сергія Гриневецького його не представити: «Кажуть, що стабільність — ознака майстерності. Особливої цінності це набуває у мінливі часи війни. Тож, не порушуючи традицій, як завжди за календарем, розпочинаємо одеський оксамитовий сезон новим 36-м випуском історико-краєзнавчого наукового альманаху «Південний Захід. Одесика». Обмін думками представників вітчизняної спільноти на платформі нашого альманаху набирає обертів та переконливо доводить, що «Південний Захід. Одесика» — це авторитетний, незалежний науковий часопис, який є дієвим майданчиком для вільного обміну думками. Новий випуск є вкрай актуальним і злободенним, адже на підставі історичного досвіду та аналізу історичних процесів визначає нагальні проблеми та формує наукове підґрунтя щодо сучасного стратегічного бачення розвитку українського геополітичного простору, державної економічної політики та національної безпеки».

Анонсуючи публікації чергового випуску, ведучі презентації відмітили статті доктора історичних наук Володимира Литвина «Історія під замовлення для російської агресії: українська відповідь», «Зліт та падіння трьох самозванців: аналіз «одеського» політичного режиму генерала О. Гришина-Алмазова» Віктора Савченка, «Володимир Яковлєв та його концепція історії Хаджибея-Одеси» Тараса Гончарука та інші. Варто познайомитися з публікаціями альманаху особисто, тим більше, що усі головні бібліотеки міста як завжди отримали екземпляр.

А нам здалося важливим зараз, під час топонімічних та монументальніх процесів, познайомити читачів із зверненням знаних істориків Одеси до очільників обласної та міської влади щодо пам’ятника губернатору Михайлу Воронцову. І ми це зробимо у наступному номері.

Дора Дукова



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
11/09/2024
Щодня співробітники КП «Теплопостачання міста Одеси» проводять дефектацію (уточнення місця, обсягу пошкоджень) і відновний ремонт тепломереж...
11/09/2024
Компанія Apple провела презентацію нової лінійки смартфонів iPhone 16 з технологією штучного інтелекту, годинника Apple Watch Series 10 та нових навушників...
11/09/2024
Погода в Одесі 13—18 вересня
04/09/2024
На 6 вересня скликано пленарне засідання 23-ї сесії облради, з цього приводу видано розпорядження Григорія Диденка...
Все новости



Архив номеров
сентябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.027