За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

«Дніпрова октава» Романа Кракалії

№33—34 (11377—11378) // 25 апреля 2024 г.
Роман Кракалія з модераторкою зустрічі Іриною Нечиталюк

На минулому тижні у літературному житті Одещини сталася визначна подія. В обласній універсальній науковій бібліотеці імені М. С. Грушевського відбулась презентація книги Романа Кракалії «Дніпрова октава».

Відомий одеський журналіст, письменник ще раз довів, що вміє дивувати. В новій повісті він відкрив нам неординарну людину — педагога і композитора-аматора Данила Крижанівського, автора музики пісні на слова Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий». Як композитору вдалося сполучити музику з музикою іншою — Шевченковим словом, його баладою «Причинна» (використаний романтичний початок балади)? Як вплинула на це Одеса, адже музика на цей твір писалася саме у нашому місті на березі Чорного моря? Про це й розповідає автор книги.

А розпочалась презентація виконанням відомої пісні. Це було так урочисто, що, не зговорюючись, усі учасники зустрічі повставали із своїх місць і підключилися до виконання. Модераторка зустрічі — філологиня, доцент Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Ірина Нечиталюк — назвала її справжнім, і за музикою, і за змістом духовним гімном України. І з цим важко було не погодитися, бо пісня немов би примусила внутрішньо підтягнутися, з гордістю подивитися на свою країну. А розповідь про життєвий шлях та творчість композитора, доля якого тісно пов’язана з Одещиною, про що йдеться у книзі, підносила почуття національної свідомості.

Припускаю, що ім’я Данила Крижанівського не дуже відоме одеситам. Тож, мабуть, варто нагадати коротко його біографію. В офіційних довідниках повідомляється, що народився композитор у 1856 році на Херсонщині у родині священника. Навчався у Єлисаветградському духовному училищі, потім — в Одеській духовній семінарії. Але служителем духовного культу Данило не став. Він закінчив освіту на слов’янсько-російському відділенні Новоросійського (Одеського) університету, після чого викладав старослов’янську та латинську мови у Болградській класичній чоловічій гімназії.

А музика завжди була в його серці. І коли в дитинстві слухав церковний хор та народні пісні, і коли приходив на Приморський бульвар послухати бандуриста, і коли бував у міському театрі Одеси, а прем’єри він намагався не пропускати… Данило жив під знаком свого композиторського таланту. Він це не відразу зрозумів. Хоча приводи для цього були. Так, у творчому змаганні серед композиторів до дня відкриття пам’ятника Пушкіну в Одесі перемогла хорова ода «Пам’ятник» Данила Крижанівського. За своє коротке життя (він помер у 34 роки) встиг видати книжку романсів і пісень. До речі, це було зроблено за рахунок гімназії.

У книзі «Дніпрова октава» ви не знайдете повної біографії Данила Крижанівського. Адже, як підкреслював у своїй промові Роман Кракалія, в офіційних довідниках і енциклопедіях дані про Данила Яковича Крижанівського надзвичайно скупі і багато у чому перекручені. Та й не ставив письменник перед собою такого завдання, адже його повість художньо-документальна. Автор дуже вдало виписав психологічний портрет юнака. Перед нами постає цілеспрямована, творча людина, яка всім своїм життям демонструє відданість Україні, її народові, українській мові.

З самого початку повісті і до кінця читача не відпускає пісня «Реве та стогне Дніпр широкий». Книга так майстерно написана, що ви немов би разом з автором та героєм книги Данилом проживаєте його життя, скрізь присутні. Наприклад, на перегляді вистави «Дай серцю волю, заведе в неволю», з яким виступала театральна трупа Марка Кропивницького. Саме тоді композитор почув музичний твір у виконанні театрального дуету «За сонцем хмаронька пливе» на слова улюбленого Данилом поета Тараса Шевченка. Автором музичної композиції і одним із виконавців був Марко Кропивницький.

Саме читання Тарасової поезії підштовхнуло композитора до лірико-урочистої музики, яка ще дужче підсилювала емоційний зміст Шевченкової поезії. Марко Кропивницький став першим виконавцем пісні «Реве та стогне Дніпр широкий…».

До речі, у книзі досить повно висвітлюється театральне життя Одеси того часу. Свою любов до Одеси автор передає через описання улюблених Данилом Крижанівським куточків міста. Без перебільшення романтизм та майстерність автора просто-таки беруть за душу. Видатна постать композитора, українця, який постає у книзі Романа Кракалії, змушує нас оглянутися на своє коріння і пишатися Батьківщиною.

По це говорили на презентації і промовці: заступник директора департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації — начальник управління культури, національностей та релігій Ярослава Різникова; редактор газети «Чорноморські новини» Іван Мельник; заслужений художник України Сергій Савченко; художниця, ілюстраторка книги «Дніпрова октава» Лариса Дем’янишина та інші.

Нагадаємо, що Роман Кракалія — заслужений журналіст України, лауреат премії ім. Степана Олійника. Є автором книжок «Три барви Дунаю», «Образ», «Блукаючі острови», «Невизнані герої», «Вернись на Золотий Берег» та інших.

З цими творами, як і з новою книжкою Романа Кракалії «Дніпрова октава», можна познайомитися в бібліотеках міста.

Лариса БУЛЛО. Фото автора



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
01/05/2024
Це гасло, під яким пройде цього року Всесвітній день вишиванки...
01/05/2024
В мае части пенсионеров произведут перерасчет пенсий. Пенсии возрастут для людей старше 70 лет, если размер их выплат ниже 10 340,35 грн.
01/05/2024
Прогноз погоды в Одессе 3—8 мая
01/05/2024
В Киеве провели детский фестиваль дзюдо. Большинство наград досталось хозяевам татами, но и одесситы вернулись домой не с пустыми руками...
Все новости



Архив номеров
май 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.028