За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

На видноті усього світу

№29—30 (11373—11374) // 11 апреля 2024 г.

Весняну культурну палітру Одеси збагатили кілька знакових подій. Композиторка Кармелла Цепколенко за серію музичних творів різних жанрів відзначена Національною премією імені Тараса Шевченка. Шеренгу лауреатів найвищої творчої відзнаки за добу Незалежності України очолила кінорежисер Кіра Муратова (1993 рік). Далі була тріада представників літературного цеху: поети Борис Нечерда (2000 рік), Тарас Федюк (2007 рік) і дитячий прозаїк Володимир Рутківський (2012 рік). П’ятірне гроно відзначених премією імені Тараса Шевченка за три десятки років драматичного порубіжжя століть є запорукою подальших звершень діячів культури і мистецтв морської столиці України.

Минулої неділі у програмі національного телемарафону новин повідомлено, що Одеська кіностудія протягом 2024 року зніматиме художній фільм про одного з найвідоміших діячів світового і українського національного кіно Олександра Довженка. О, як це «підірве» і зворохобить громадську думку, інтернет! «Мільйони на кіно, а не на дрони!», «Хто гратиме головну роль — українець чи іноземець?», «Чому зніматимуть цей фільм в Одесі, а не на столичній студії імені Довженка?».

Нехай перегріваються соцмережі, нехай люди емоційно розряджаються між повітряними тривогами. Шановні, а що — і на Євробачення не варто їхати? І не готуватися, не брати участі в чемпіонаті Європи з футболу? Проігнорувати Олімпійські ігри в Парижі, після того, як мер французької столиці саме в Одесі заявила, що росіяни і білоруси — небажані гості на берегах Сени?

Годі! Ми не можемо собі дозволити перебувати у стані «в укритті». Пропоную інший виклик-лозунг «На видноті усього світу!». Це одна з найпрестижніших опцій загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання». Цей мовний марафон, заснований в Одесі, минулого літа відзначив своє чвертьстоліття. І його найголовніша особливість — це масовість. У минулому році, коли значна частина наших земляків перебувала за кордоном, а бойові дії відбувалися на рухомому і сотнекілометровому фронті, у конкурсі взяли участь більше трьохсот учасників. До початку повномасштабної війни з росією у 7—8 номінаціях брали участь до тисячі експонентів. Вважаю, що одеський мовний марафон також заслуговує на особливу відзнаку в національній книзі рекордів.

Одеський мовний конкурс стартував у 1999 році, його започаткувала регіональна організація Національної спілки журналістів України на чолі з Юрієм Работіним. Разом з ним розробляли тематичну структуру незабутній радіожурналіст Володимир Невмитий, до сьгодні у складі оргкомітету Василь Джуран (м. Чернівці) і Дмитро Ломачук і Андрій Нечитайло (м. Київ). Більше двох десятиліть співголовою оргкомітету перебував незабутній наш мудрослов Іван Дзюба.

Щойно опублікована Ухвала Комітету із присудження премії імені Івана Огієнка. Серед шести лауреатів 2024 року — Юрій Работін. Він відзначений премією в галузі освіти — адже він незмінно очолює оргкомітет мовного марафону, який спрямований на всебічний розвиток мовної освіти у сфері шкільництва, педагогічної науки, української журналістики.

Анатолій Глущак



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.031