За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Книги для бібліотек Херсонщини

№97—98 (11337—11338) // 07 декабря 2023 г.
Світлана Думинська і Дмитро Радулов

У минулу суботу були підведені підсумки благодійної акції «Українська книга бібліотекам Херсонщини», яка ще раз унаочнила єдність двох наших регіонів та єдність України. У дар мужнім херсонцям було передано 1558 екземплярів книг на суму 256368 грн. Зустріч та передача книг відбулась у Музеї книги Одеської обласної наукової універсальної бібліотеки імені М. Грушевського за участі заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитра Радулова.

До збору книг під егідою департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини облдержадміністрації долучилось понад 30 громадських організацій, зокрема й національно-культурні товариства, представники творчих спілок, депутати, науковці, дипломати, цілі сім’ї, окремі люди.

Учасники акції отримали подяки та змогли насолодитись концертом, організованим силами одеситів та херсонців.

Прийняли дар члени делегації з Херсона, очолюваної начальником управління культури Херсонської міської ради Світланою Думинською, до якої ввійшли бібліотекарі та директори музичних шкіл міста.

Виступаючі ще і ще раз підкреслювали, що бібліотеки на тимчасово окупованих територіях — це завжди місця особливої уваги загарбників. Вони нищать книги українською мовою й твори українських авторів, оскільки мета рф — знищення української ідентичності. Гості розповідали про складнощі, з якими стикаються жителі Херсона, про щоденне нищення ворогом інфраструктури, про постійні обстріли й трагічні події. І разом з цим їх розповідь була також і про незламність духу, про важливість культури, про потребу в спілкуванні та книзі, що гуртує вільних людей.

— Нас надихає те, що нас підтримують одесити, львів’яни, жителі інших регіонів нашої держави, зокрема проводячи й акції зі збору книг, — підкреслила Світлана Думинська. — Адже, крім дуже необхідних продуктів і води, нам потрібне й живе слово. Бо слово й книга — це також наша зброя.

Її слова підтверджуються й дослідженням, проведеним БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), та опублікованим кілька днів тому. На думку опитаних, першими у Херсоні мають відновлювати роботу культурні інституції, які працюють з дітьми та молоддю: 65% респондентів вважають, що у місті після припинення обстрілів мають запрацювати дитячі гуртки, 49% — навчальні заклади культурного спрямування, 38% — музичні школи, 31% — мистецькі студії.

Акція завершилась, але одесити продовжуватимуть підтримувати мужніх херсонців та реалізуватимуть спільні культурні проєкти.

Ярослава РІЗНИКОВА. Член НСЖУ, лауреат літературних премій імені І. Франка і Г. Сковороди



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
01/05/2024
Це гасло, під яким пройде цього року Всесвітній день вишиванки...
01/05/2024
В мае части пенсионеров произведут перерасчет пенсий. Пенсии возрастут для людей старше 70 лет, если размер их выплат ниже 10 340,35 грн.
01/05/2024
Прогноз погоды в Одессе 3—8 мая
01/05/2024
В Киеве провели детский фестиваль дзюдо. Большинство наград досталось хозяевам татами, но и одесситы вернулись домой не с пустыми руками...
Все новости



Архив номеров
май 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.030