За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Новости

У країні та світі

02 октября 2024 г.

Потужна підтримка: підсумки тижневого візиту президента до США

Майже три десятки зустрічей провів Володимир Зеленський під час візиту до США. Важливі переговори відбулися на Генеральній асамблеї ООН, а також у Білому домі. Президент України презентував План перемоги, обговорив повоєнну відбудову та заручився подальшою підтримкою союзників, яка забезпечить справедливий для України мир.

У Нью-Йорку на зустрічі у форматі «Велика сімка» плюс Україна», під час якої понад 30 країн і Європейський союз ухвалили Спільну декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України, Володимир Зеленський зазначив: цей документ сприятиме миру в Україні та всій Європі. На зустрічі з двопартійною делегацією сенату США у Вашингтоні Президент України наголосив, що мир і свобода без будь-яких компромісів мають бути спільним досягненням.

Володимир Зеленський виступив і на полях Представництва України при ООН і Генасамблеї та провів низку важливих зустрічей. Зокрема, з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою, який пообіцяв для України пакет енергетичної допомоги. Переговорив Зеленський і з канцлером Німеччини Олафом Шольцем і генеральним секретарем Організації американських держав Луїсом Альмагро. Глава української держави провів зустріч із членами Конгресу США, прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді та з президентом Парагваю Сантьяго Пеньєю.

Крім того, у дні візиту Володимира Зеленського його американський колега Джо Байден оголосив про черговий пакет військової допомоги для України. Згідно із заявою Байдена на сайті Білого дому, Київ отримає озброєння на суму 7 млрд. 900 млн. доларів.

Головною подією цього візиту Володимира Зеленського до США стала презентація Плану перемоги Києва, з яким ознайомився президент Джо Байден. Подробицями Плану Зеленський також поділився з віцепрезиденткою США. Камала Гарріс зазначила, що Вашингтон продовжить підтримку Києва та працюватиме над тим, щоб перемога була за Україною. Близько години президент України Володимир Зеленський розмовляв із колишнім американським президентом і нинішнім кандидатом від республіканської партії Дональдом Трампом. Трамп заявив, що виступає за справедливий для України мир.

Скільки нас буде у 2051 році?

Кабінет міністрів навів оцінку вчених щодо кількості наявного населення України станом на липень 2024 року. На підконтрольних територіях зараз проживає 31,1 млн. осіб.

З урахуванням викликів і загроз, дія яких продовжуватиметься і після завершення бойових дій, чисельність населення України може скоротитися: до 2041 року — до 28,9 млн. осіб, до 2051 року — до 25,2 млн. осіб. «Прогнозування чисельності населення ускладнюється через відсутність необхідних статистичних даних, зокрема через неможливість обліку демографічних показників на тимчасово окупованих територіях, багатоваріантність сценаріїв перебігу воєнних подій», — додали в уряді.

Нацбанк вводить обмеження

НБУ з 1 жовтня запровадив обмеження на перекази з картки на картку для фізичних осіб. Тимчасово, на пів року, встановлюється ліміт у розмірі 150 тис. гривень на місяць для таких переказів.

Нацбанк у такий спосіб хоче подолати схеми так званих «дропів», які за винагороду передають у користування третім особам свої карткові рахунки. Ці рахунки використовуються як транзитні для переказів і відмивання грошей, вважають в НБУ. Водночас запроваджений ліміт не застосовуватиметься до рахунків волонтерів, котрі банк ідентифікував за п’ятьма критеріями, а також до осіб, чиї щомісячні доходи становлять понад 150 тис. гривень, і вони мають відповідні докази.

Майже дві сотні ракет на Ізраїль

У вівторок Ізраїлю під час атаки Ірану вдалося збити велику кількість повітряних цілей. Загалом для удару було задіяно близько 180 балістичних ракет. Про це заявляє Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ).

До речі, США брали участь у відбитті обстрілу, перехопивши деякі ракети. ЦАХАЛ уточнює, що є окремі влучання в центральній частині Ізраїлю та ще кілька влучань на півдні Ізраїлю. Але жертв серед мирного населення країни немає. За словами військових, об’єкти військово-повітрянних сил Ізраїлю не постраждали, літаки ВПС, системи ППО та управління повітряним рухом працюють нормально.

Марк Рютте — новий генсек НАТО

Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у вівторок офіційно прийняв повноваження генерального секретаря НАТО від свого попередника Єнса Столтенберга.

Церемонія передачі повноважень пройшла на засіданні північноатлантичної ради у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Рютте вже заявив, що Україна буде головним питанням у списку його пріоритетів як нового очільника альянсу.

Незабаром — перехід на зимовий час

27 жовтня Україна перейде на зимовий час. Стрілки годинників треба буде перевести на годину назад.

Зауважимо, що на підписі президента з кінця серпня лежить закон про скасування літнього часу, проте Володимир Зеленський, зважаючи на протести частини населення країни, його досі не підписав.


Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Свежий номер
02/10/2024
Отже, з 7 жовтня у всіх поштових відділеннях можна оформити передплату на «Вечірню Одесу». Вартість передплати (на місяць, три місяці, півріччя, рік — термін обирайте самі) з урахуванням послуги «Укрпошти» з доставки вказано на першій сторінці газети. Передплатна кампанія на регіональні друковані засоби масової інформації триватиме до 27 грудня. Є можливість оформити передплату онлайн. Нагадаю, що досі можна передплатити «Вечірню Одесу» на два місяці року, що залишилися. Для цього необхідно оформити передплатні відносини із виданням до 20 жовтня. З яким настроєм входимо до чергової передплатної кампанії? З таким, що відповідає сьогоденню...
02/10/2024
В номері газети за 22 серпня ми розповіли абсолютно дику — для нормальної людини — історію про те, як кілька років тому керівник слідчого відділу слідчого управління прокуратури Одеської області Петро Гупало...
02/10/2024
З9 серпня на площі Трибуни Героїв (Толбухіна) в Одесі продовжуються комплексні ремонтні роботи. Як зазначив міський голова Геннадій Труханов, для безпечного проїзду нових сучасних трамваїв, які прийшли до Одеси, на окремих ділянках старої колії треба провести ремонтні роботи. Роботи виконуються відповідно до графіка, проводяться поетапно та включають ремонт проїжджої частини, трамвайної колії і зовнішнього освітлення, благоустрій зелених зон...
02/10/2024
За умови низьких температур (мінус 10–15 градусів) енергетики можуть застосовувати одну чергу у графіках відключень електроенергії у ранкові та вечірні години. За теплої погоди Україна зможе пройти опалювальний сезон без відключень. Про це повідомив в.о. голови правління НЕК «Укренерго» Олексій Брехт на виїздному засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг...
02/10/2024
Першого жовтня Україна відзначила День захисників і захисниць, свято, яке нині набуло особливого значення. Напередодні ми завітали в ліцей № 1 імені А. П. Бистріної з приємною місією — вручити диплом лауреата редакційного конкурсу пам’яті Бориса Федоровича Дерев’янка «Люди справи» за підсумками 2023 року викладачу предмета «Захист України» Олегу Денисову...
Все статьи номера



Архив номеров
октябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.107