За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Новости

У країні та світі

25 сентября 2024 г.

Кілька місяців будуть вирішальними у війні

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський. «У нас не так багато часу. Наступні кілька місяців будуть вирішальними. У цій війні — війні Росії проти України й усіх вас, тому що це війна Росії проти самої свободи, — у нас мало часу, щоб визначити, яким буде її результат», — підкреслив голова держави.

Президент України закликав до швидких дій, наголосивши на необхідності не втрачати час у конфлікті, щоб не ризикувати майбутніми десятиліттями. Нагадаємо, що цього тижня розпочався офіційний візит Володимира Зеленського до США, в ході якого він представить свій «план перемоги» для України, який тісно пов’язаний із військовою допомогою США.

Чекаємо плавучі електростанції?

В Одеській області незабаром можуть з’явитися плавучі електростанції. Це будуть газопоршневі або газотурбінні установки, розташовані на суднах технічного флоту, що генерують 500 МВт електроенергії. Відповідну постанову 13 вересня затвердив Кабінет Міністрів.

Нагадаємо, що на початку 2023 року турецька компанія Karpowership вже підписала меморандум про поставку Україні плавучої електростанції. Того самого року пропозиція надійшла від німецької компанії Siemens. Але досі невирішеними залишаються три питання: захист енергетичних суден від обстрілів ракетами та дронів; вартість електроенергії може бути вдвічі або втричі дорожчою за ринкову ціну в Україні; відсутність інфраструктури для підключення суден до наявних електричних мереж.

Підтримка — до перемоги

Країни — члени ООН не повинні втомлюватися від війни та не повинні припиняти підтримувати Україну, щоб країна змогла здобути перемогу над агресором. Про це заявив президент США Джо Байден, виступаючи на 79-й Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Ця промова для Байдена в ООН стане останньою в якості лідера США. Президент США нагадав, що вторгнення РФ в Україну з самого початку було атакою на цінності, які має відстоювати ООН як міжнародний інститут. Саме тому США разом із більш ніж 50 союзниками та партнерами стали на підтримку України та допомагали їй.

В Гаазі почалися слухання в «морській справі»

Росія навмисно обмежує міжнародне судноплавство в акваторії Азовського моря, щоб заволодіти ним і Керченською протокою.

Росія незаконно побудувала Керченський міст, який створив постійну перешкоду для судноплавства, зокрема для великих міжнародних суден, які перевозять українські товари. Про це заявив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич під час виступу в суді в Гаазі. Він також наголосив на важливості демонтажу Кримського мосту та відновлення вільного проходу через Керченську протоку.

Нові правила перетину кордону з ЕС

З 10 листопада на кордонах країн Європейського союзу зміняться правила в’їзду та виїзду іноземців до країн Шенгенської зони, в тому числі для українців, завдяки новій системі EES (Entry/Exit System).

Вона одноразово зафіксує біометричні дані — відбитки пальців та фото обличчя — особи та зберігатиме їх три роки. Якщо відмовитесь від отометрії, вам відмовлять у в’їзді. Після першого сканування при кожному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт в терміналі.

«Сармат» знову не злетів

В Росії провалилося випробування балістичної ракети РС-28 «Сармат»: ракета підірвалася просто у шахті та знищила полігон.

Це вже четверта невдала спроба випробування ракети «Сармат». Раніше Росія заявляла, що ракета вже на бойовому чергуванні.

Швейцарія визнала Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Швейцарії визнав Голодомор 1932—1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Нагадаємо, що Голодомор визнали геноцидом українського народу парламенти близько трьох десятків країн світу, а також Європейський парламент і Парламентська асамблея Ради Європи.

Telegram розкриватиме персональну інформацію

У популярному месенджері почали приховувати з пошуку ресурси, які розповсюджують нелегальну продукцію. Крім того, згідно з новими змінами, IP-адреси та номери телефонів власників цих ресурсів тепер можуть бути передані правоохоронним органам.

Про це повідомив засновник додатка Павло Дуров у своєму каналі. Крім того, месенджер оновив Умови користування та Політику конфіденційності, щоб вони були однаковими у всьому світі.


Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Свежий номер
25/09/2024
Тригодинну зустріч з близькими українських захисників і захисниць, які перебувають у ворожому полоні чи зникли безвісти, провів на початку тижня в Одесі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Після її закінчення омбудсман поспілкувався з журналістами. — Дуже непроста, емоційна зустріч, до якої долучилися понад 400 осіб, — зазначив Дмитро Лубінець, коментуючи розмову, що відбулася. — Родичи порушили такі проблемні питання: комунікації з військовими частинами та окремими держорганами, пошук зниклих безвісти оборонців України, проведення ДНК-експертизи, зміни до законодавства щодо виплат родинам воїнів, які перебувають у полоні або зникли безвісти. Звучали питання щодо падіння літака ІЛ-76, звернення до міжнародних організацій...
25/09/2024
Одеська обласна державна (військова) адміністрація інформує про початок актуалізації Стратегії розвитку Одеської області на період 2021—2027 років, а також розробку відповідного проєкту плану заходів...
25/09/2024
Познайомилися ми на форумі «Крафтовий бізнес Одещини». Пройшов захід трохи більше місяця тому. На презентаційному майданчику було представлено унікальну продукцію, яку виробники — представники малого бізнесу — виготовляють невеликими партіями за автентичними чи авторськими технологіями...
25/09/2024
Одеська національна наукова бібліотека — найстаріша публічна книгозбірня України. Заснована 1829 року з ініціативи одеситів як міська загальнодоступна бібліотека, нині вона посідає одне з провідних місць на бібліотечній мапі країни та є потужним загальнодержавним осередком культурного, інформаційного, освітнього, наукового розвитку...
25/09/2024
Вам знадобиться швидке рішення, правильний розрахунок та вміння згуртувати колектив. Будьте стримані та обережні, не варто навіть намагатися пробити чолом стіну. Ваші активність і енер-гійність допоможуть вам зрушити з мертвої точки справи, що накопичилися, але не витрачайте свої сили на дрібниці. Ваші творчі починання на роботі принесуть віддачу, а ініціатива не залишиться непоміченою. У сімейних справах можливе виникнення невеликих проблем, так що зай-міться у вихідні розгрібанням домашніх справ, що накопичилися...
Все статьи номера



Архив номеров
сентябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.101