За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Новости

У країні та світі

04 сентября 2024 г.

Трагедія в Полтаві

У Полтавському військовому інституті зв’язку не відбувалося шикування під час російського ракетного удару 3 вересня. Про це повідомив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в етері національного телемаратону.

За даними відомства, у закладі відбувався навчальний процес. О 9.08 оголосили повітряну тривогу — усі спускалися в укриття. Вже через декілька хвилин пролунали вибухи. Внаслідок атаки загинула 51 особа, ще 271 людина отримала поранення.

Кабмін: перезавантаження

У керівництві України відбулися кадрові зміни. У відставку подали віце-прем’єр з євроінтеграції Ольга Стефанішина, міністр реінтеграції Ірина Верещук та заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма, який відповідав за економічний та енергетичний блоки.

Також до Верховної Ради надійшли заяви про відставку від міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишіна, міністра юстиції Дениса Малюськи, міністра захисту довкілля і природних ресурсів України Руслана Стрільця і голови Фонду державного майна України Віталія Коваля. Призначення на ці посади відбудуться на цьому тижні.

Кадрова криза в «Укренерго»

Володимир Кудрицький, який очолював НЕК «Укренерго» з кінця лютого 2020 року, звільнений. Це рішення було ухвалене на позачерговому засіданні наглядової ради, де троє представників від держави та один незалежний член проголосували «за», а двоє незалежних членів — «проти».

На думку ряда експертів, звільнення Кудрицького могло бути пов’язане з засіданням Ставки Верховного Головнокомандувача 30 серпня. Там йшлося про незавершені захисні конструкції на підстанціях, що нібито спричинило перебої з електропостачанням після російських атак 26 серпня.

Підвищення податків відкладається

Верховна Рада не змогла ухвалити у першому читанні законопроєкт №11416-д про збільшення податків на 30 мільярдів гривень. Документ відправили на повторне перше читання.

Нагадаємо, що законопроєкт передбачає, зокрема, підвищення податків на прибуток для банків в 2024 році до 50%, а також встановити податок на прибуток для фінкомпаній на рівні 25%. Пропонується підвищити військовий збір з 1,5% до 5% і встановити військовий збір для фізосіб-підприємців.

А ось топливо подорожчає

Акцизи на бензин, дизельне паливо та автомобільний газ в Україні зросли із 1 вересня. Відповідний закон підписав Президент Володимир Зеленський.

За розрахунками авторів закону підвищення акцизів зараз призведе до зростання цін на бензин на 1,50 гривні, на дизель — на 1,95 гривні і на автомобільний газ — на 5,8 гривні за літр. Наступне підвищення акцизів відбудеться з 1 січня 2025 року.

Монголія побоялася арештувати Путіна

3 вересня президент РФ здійснив візит до Монголії. На це відреагували у Міжнародному кримінальному суді, який виписав ордер на арешт очільника Кремля.

Судді МКС нагадали, що Монголія приєдналась до Римського статуту. У відповідь влада Монголії заявила, що не буде виконувати цих вимог. Причина: «зв’язані руки» через те, що економіка країни на 95 процентів залежить від імпорту російських нафтопродуктів.

Вірменія заморозила участь в ОДКБ

Вірменія заморозила свою участь в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) на всіх рівнях. Про це заявив прем’єр-міністр країни Нікол Пашинян.

Нагадаємо, що ОДКБ — це військово-політична міжнародна організація, до якої, крім Вірменії, входять Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія й Таджикистан. У 2022 році в Єревані люди мітингували за вихід Вірменії з ОДКБ, оскільки організація не допомогла країні під час війни за Нагірний Карабах.

Соцмережу Ілона Маска виганяють з Бразилії

Бразилія почала блокувати соціальну мережу X Ілона Маска від ранку суботи, 31 серпня. У країні її зробили майже недоступною в Інтернеті та мобільних додатках після того, як Маск не призначив юридичного представника в країні.

Закон Бразилії вимагає, щоб іноземні компанії, що працюють у країні, мали місцеве представництво, щоб забезпечити можливість отримувати юридичні повідомлення та вжити необхідних заходів. Суддя верховного суду Бразилії Александре де Морас надавав 24 години на виконання наказу про призначення представника, але Маск відповів образами і звинуваченнями в авторитаризмі.


Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Свежий номер
11/09/2024
Цими днями в Одесі урочисто проходить підбиття підсумків та нагородження лауреатів загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання», який проводить Одеська регіональна організація Національної спілки журналістів України (ОРО НСЖУ) на чолі з головою правління ОРО НСЖУ Юрієм Работіним. Проводить вже у 25-й раз! Тож конкурс у цьому році — ювілейний. За словами Юрія Работіна, за 25 років у творчому змаганні, яке внесло свій вклад в збереження української мови, як нашої національної ідентичності, в єднання українського суспільства, сприяло розвитку культури, появі нових талантів, збагаченню духовної скарбниці українців, взяло участь понад 25 тисяч осіб...
11/09/2024
Саме так — година часу знадобилася наприкінці минулого тижня депутатам обласної ради для швидкісного розгляду питань порядку денного чергової сесії. На сесії заслухали інформацію керівника Одеської обласної прокуратури Ігоря Домущея про результати роботи у першому півріччі...
11/09/2024
Два місяця тому новим керівником Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях був призначений Владислав Невеселий. В біографії спеціаліста, який народився у місті Вознесенськ, — робота в банківській сфері, він очолював Службу автомобільних доріг у Миколаївської області, був депутатом Миколаївської обласної ради...
11/09/2024
Вийшов з друку черговий, вже 36-й, випуск історико-краєзнавчого альманаху «Південний Захід. Одесика». Презентація за традицією відбулася днями в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці імені М. Грушевського, і провели її головний редактор збірки, доктор історичних наук Віктор Савченко і почесний громадянин м. Одеси та Одеської області, меценат, який роками підтримує видання, Сергій Гриневецький...
11/09/2024
У ваших силах змінити відносини з оточуючими — причому на краще. Краще не вступати в суперечки, тому що вони не принесуть нічого конструктивного. Чекайте на цікаву інформацію, яка дозволить вам, використовуючи зв’язки та можливості, просунутися кар’єрними сходами. Не забувайте про свій будинок, спробуйте приділити йому належний час...
Все статьи номера



Архив номеров
сентябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.153