За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Новости

У країні та світі

17 июля 2024 г.

Чергові перемовини з МВФ

До Києва прибули представники Міжнародного валютного фонду. Обговорюватимуть бюджет та податки.

Нагадаємо, угода України з МВФ про програму EFF на 15,6 млрд. доларів була схвалена у березні 2023 року. За програмою вже отримано п’ять траншів загальним обсягом близько 7,6 млрд. доларів. У 2024 році Україна може отримати ще два транші по 1,1 млрд. доларів (у жовтні та грудні). У рамках програми Україна також отримала політичні зобов’язання від партнерів щодо виділення їй 122 млрд. доларів до 2027 року. Водночас МВФ розробив негативний сценарій для економіки України у разі затяжної війни. На цей випадок загальне фінансування України збільшиться до 140,7 млрд. доларів.

Мобілізація по-новому

З 16 липня запроваджується нова система доставки мобілізаційних повісток. Тепер їх надсилатимуть поштою, що має забезпечити більш систематичний та прозорий процес.

Важливо зазначити, що день явки до територіального центру комплектування (ТЦК) призначатиметься не раніше, ніж через 14 днів після відправлення повістки. Це дає громадянам достатньо часу для підготовки та вирішення особистих справ. У разі недотримання цих правил на громадянина накладатиметься штраф. Якщо порушення повториться, сума штрафу подвоїться.

Швидко відновити ДніпроГЕС не вийде

На відновлення Дніпровської ГЕС у Запоріжжі, яку росіяни обстріляли у ніч на 1 червня 2024 року, знадобиться щонайменше три роки, повідомив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

«Щоб оцінити вартість відновлення, потрібен час. Відновлення станції до проєктного рішення потребуватиме років, водночас її потрібно зробити менш вразливою до нових імовірних атак», — сказав він. За його словами, запорізька станція постійно під загрозою, оскільки лінія фронту проходить за 50 км.

Спека зменшує врожай

Цього року Україна може зібрати близько 77 мільйонів тонн зернових та олійних культур, що на 5 мільйонів тонн менше, ніж торік. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

За словами експерта, на врожайність негативно впливає аномальна спека, що особливо шкодить ярим культурам — соняшнику, кукурудзі та сої. Проте Марчук вважає такий показник непоганим, враховуючи, що експортний потенціал цього сезону оцінюється в 57,5 млн. тонн зернових та олійних.

Житимемо за зимовим часом

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про обчислення часу в Україні, яким скасовується перехід з зимового на літній час. Відповідне рішення підтримали 261 народний депутат.

Таким чином, 27 жовтня цього року українцям потрібно буде перевести стрілки годинника на зимовий час, а вже у березні 2025 року переходити на літній час Україна не буде. Але, щоб це відбулося, прийнятий законопроєкт повинен підписати президент.

Байден ставить на паузу критику Трампа

Під час передвиборчого мітингу Дональда Трампа в місті Батлер, штат Пенсильванія, пролунали постріли, Трамп був поранений. Також загинув один з учасників мітингу. Колишній президент сам заявив, що «лише Бог запобіг немислимому».

Реакція діючого президента та лідера демократів була виваженою. «В Америці немає місця такому насильству, це жахливо, — сказав Джо Байден. — Це одна з причин, чому ми повинні об’єднати цю країну».

У керівництві Європарламенту — без змін

Роберта Мецола була переобрана президентом Європейського парламенту. Вона обійматиме цю посаду ще два з половиною роки.

Роберта Мецола — мальтійський політик, член націоналістичної партії Мальти, відома своєю активною підтримкою України, яку вона неодноразово відвідувала. Посаду президента Європейського парламенту обіймає із січня 2022 року.

Польща визнала депортацію кримських татар геноцидом

Нижня палата парламенту Польщі — Сейм — ухвалила резолюцію, яка засуджує геноцид кримських татар у 1944 році, що скоювала влада СРСР, зокрема депортуючи народ.

«Це рішення не про історію, а про майбутнє. Це рішення про засудження геноциду. А засудження геноциду є обов’язком кожного політика», — сказав голова Комісії із закордонних справ Польщі Павел Коваль. На засіданні Сейму були голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.


Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Свежий номер
04/09/2024
Зовсім молоді й ті, кому вже далеко за сорок. Ті, хто щойно почав жити, і ті, хто в цьому житті вже багато досяг. Усміхнені та зосереджені. Всі у військовій формі — лише відмінності за родом військ. Спокійний твердий погляд розумних очей. Цих людей уже нема з нами. Вони загинули на війні — хто в перші дні повномасштабного вторгнення, хто зовсім недавно. Їх об’єднав подвиг — життя, віддане заради свободи рідної землі. Тепер вони дивляться на нас із пам’ятних плакатів, встановлених на Алеї Героїв. Вона була урочисто відкрита у парку Шевченка минулого четверга — у День пам’яті захисників України. На честь багатьох із цих героїв уже названо вулиці Одеси...
04/09/2024
Таке побажання напередодні Дня міста висловила постійна читачка Ніна Федорівна Кашина. Газету вона читає прискіпливо, не пропускаючи навіть найменших інформацій. Ніні Федорівні ми за це щиро вдячні — адже така читацька увага дозволяє робити газету цікавішою та кориснішою. Приводом для її дзвінка виявилася публікація в одному з недавніх номерів «Вечірки» нарису Михайла Пойзнера про капітанів Чорноморського морського пароплавства...
04/09/2024
Регіональний форум з такою тематикою відбувся на прикінці минулого тижня в день професійного свята підприємців — Дня підприємця. Організатори — Всеукраїнська професійна асоціація підприємців (президент — Борис Емельдеш), Національна бізнес-коаліція, благодійний фонд «Рада міст», Українська рада бізнесу спільно з партнерами...
04/09/2024
В понеділок на всіх локаціях Одеського державного університету внутрішніх справ відбулися заходи з нагоди Дня знань за участю курсантів та студентів...
04/09/2024
В Одесі тривають гідравлічні випробування тепломереж, що є обов’язковою умовою підготовки до опалювального сезону...
Все статьи номера



Архив номеров
сентябрь 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.094